Ki nem találnád, mi épül Szegeden: közel 200 millióból valósulhat meg a fejlesztés

Ki nem találnád, mi épül Szegeden: közel 200 millióból valósulhat meg a fejlesztés

agrarszektor.hu
Európai uniós támogatással, több mint 178 millió forintos beruházással bővíti Szegeden kapacitását a zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó Prémium Kert Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közlemény szerint a projektben - amely költségeiből 124,67 millió forintot európai uniós támogatás fedez - a cég bővíti és korszerűsíti csomagolástechnológiáját, egyebek között tálcaadagoló és -rendező egységeket, automata fóliázógépet vásárolnak, fejlesztik az árumozgatást, beépített súlyellenőrző mérleggel rendelkező szállítószalagot, gyalogkíséretű targoncát állítanak üzembe.

A fenntartható működés érdekében a műanyag göngyölegeket tisztító rekeszmosó, a dobozok, raklapok, csomagolóanyagok hatékony szállítását, újrahasznosítását lehetővé tevő bálázó működik majd a cégnél. A selejtként érkező vagy sérült friss árut komposztalapanyagként használják majd föl, az Algyői úti telephely energiaigényét pedig részben az újonnan telepített napelemes rendszer fogja fedezni.

A 2007-ben alapított Prémium Kert Kft.-t 2010 ősze óta működik több nagy, nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc beszállítójaként. A cég az Alföldön megtermelhető, kiváló minőségű zöldségek és gyümölcsök - paradicsom-, paprika-, uborka-, burgonya-, salátafélék, sárgarépa, valamint szamóca, sárgadinnye, őszibarack, nektarin - értékesítésével foglalkozik. A vállalkozás specialitása a nagyobb hozzáadott értéket képviselő, kis kiszerelésű, csomagolt termékek forgalmazása.

A vállalkozás évente 8 ezer tonna terméket értékesít, ezek kétharmada zöldség. A kapacitásbővítő beruházás év végi elkészültével ez a tervek szerint 10 ezer tonnára bővülhet. Az értékesítés 10%-a export, főleg a német piacra, de a csomagolási technika fejlesztésével az arány növelése is cél. A cég elsődlegesen Csongrád-Csanád megyei termelőkkel működik együtt, de vásárol zöldséget, gyümölcsöt Békés és Bács-Kiskun megyéből is. Több mint száz kertész család szállít a Prémium Kert Kft.-nek évek óta.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a családi tulajdonú, 15 alkalmazottat foglalkoztató Prémium Kert Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban - az előző évet mintegy 50 millió forinttal meghaladva - 3,314 milliárd forint volt. A vállalkozás adózott eredményét 2020-ban - az előző évhez képest csaknem 28 százalékkal - 82 millió forintra növelte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?