Lázár János nem viszi el a vidékfejlesztést - Két államtitkár távozik az agrártárcától

Lázár János nem viszi el a vidékfejlesztést - Két államtitkár távozik az agrártárcától

agrarszektor.hu
Két államtitkár távozik az Agrárminisztérium (AM) vezetéséből a most kezdődő új kormányzati ciklusban. Plusz tevékenységként várhatóan a minisztériumhoz kerülnek egyes kereskedelempolitikai kérdések és a kormányhivatalok élelmiszerlánccal kapcsolatos feladatai is. Ma még vita van ugyanakkor arról, bővüljön-e a tárca további vízügyi területekkel is. A kormánystruktúra átszervezése - így Lázár János építési és beruházási miniszteri kinevezése - nem csorbítja a minisztérium vidékfejlesztési jogkörét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szinay Attila közigazgatási és Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár távozik az Agrárminisztérium felsővezetéséből a most kezdődő új kormányzati ciklusban - tudta meg az agrárszektor.hu. Az új közigazgatási államtitkár Andréka Tamás, a tárca jelenlegi főosztályvezetője, élelmiszerláncért felelős államtitkára pedig Nobilis Márton, Nagy István agrárminiszter eddigi kabinetfőnöke lesz. A minisztérium további négy államtitkára, Farkas Sándor parlamenti, Feldman Zsolt mezőgazdasági és vidékfejlesztési, Zambó Péter erdőkért felelős és Rácz András környezetügyi államtitkár pozíciójában marad.

Értesüléseink szerint megszületett a döntés arról, hogy a kereskedelempolitikával összefüggő több fontos terület felügyelete az agrártárcához kerül az eddigi Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. Emellett az AM átveszi a Miniszterelnökségtől a kormányhivatalok élelmiszerlánccal foglalkozó szervezetét, amelyet közvetlenül az agrártárcához tartozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányít majd.

Egyelőre nincs ugyanakkor kormányon belüli megállapodás arról, bővüljenek-e az Agrárminisztérium vízügyi feladatai. A minisztériumnál létrehozott Nemzeti Földügyi Központ most az öntözésfejlesztést és a mezőgazdasági kutak engedélyezését felügyeli, de a tárca régóta szorgalmazza, hogy tevékenysége köre - például az ár- és belvízvédelemmel - komplexebbé váljon. Úgy tudjuk, az alternatívák között az is felmerül, hogy az összes kormányon belüli, több minisztériumnál lévő vízügyi feladat ellátására és koordinálására új ügynökséget hoznak létre.

Információink szerint a kormány átszervezése - Lázár János építési és beruházási miniszteri, illetve Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós forrásokat felügyelő miniszteri kinevezése - nem csorbítja az AM vidékfejlesztési feladatkörét. Az uniós és hazai költségvetési forrásokból táplálkozó vidékfejlesztési kassza felhasználása számos ponton kötődik a beruházásokhoz és a területfejlesztéshez is, de az EU-s Közös Agrárpolitika agrár- és vidékfejlesztési támogatásaival összefüggő ügyek - az egységes kezelés érdekében - az agrártárcánál maradnak. 

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?