Súlyos pénzeket bukhatnak emiatt a magyar őstermelők: sokan nem is tudnak róla

Súlyos pénzeket bukhatnak emiatt a magyar őstermelők: sokan nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági őstermelő jogosult arra, hogy mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylést nyújtson be a saját nevére szóló számla alapján. Ennek összege évente maximum 97 liter/ha lehet, de a naptári éven belül változik az őstermelő által megművelt föld területe, az a visszatéríthető adó nagyságát is érinteni fogja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági őstermelő (az őstermelők családi gazdasága esetében annak képviselője) jogosult a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylésre saját nevére szóló számla alapján. A felhasznált gázolaj után visszatéríthető adó összege évente maximum 97 liter/ha lehet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Amennyiben azonban a naptári éven belül változik a megművelt földterület, felújított erdő, halastó területe, úgy ennek arányában változik a visszatéríthető adó összege is: tehát a hektáronként legfeljebb figyelembe vehető gázolajmennyiség egytizenketted része és a terület használatának hónapjai szorzataként számított, egész literre kerekített mennyiség vehető legfeljebb figyelembe.

FONTOS! A jövedéki termék adóval növelt beszerzését igazoló bizonylat kiállításának napján érvényes adómérték alapján igényelhető vissza a beszerzett és fel is használt gázolaj adója, tehát a számla keltekor érvényben lévő jövedéki adómértéket kell mindig figyelemebe venni! Főszabály szerint a gázolaj utáni adómérték a kőolaj világpiaci árához igazodik.

Az adómérték meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy 2 fajtakódú gázolajat különböztetünk meg jelenleg a piacon:

  • egyrészt a 016-as fajtakódú gázolajat, amelyre nem vonatkozik a hatósági árszabás, ebben az esetben a fenti főszabály szerint kell eljárni, ami azt jelenti, hogy a 2021.04.01. - 2022.06.30. időszakra vonatkozóan a főszabály szerint kalkulált adómérték: 90,487 Ft/liter;
  • másrészt a "2710 20 11 KN" kódú dízelgázolaj (088-as fajtakód), amelyre vonatkozik a hatósági árszabás.

Tehát a "2710 20 11 KN-kódú dízelgázolajat" a jelenleg hatályos jogszabályok hatósági áras termékként definiálják, amelynek legmagasabb, beszállító által alkalmazható bruttó nagykereskedelmi eladási ára 480 Ft/l. Ennek a dízelgázolajnak a jövedéki adója a kormány rendelkezéseinek köszönhetően ebben az évben 2 lépcsőben is csökkentésre került.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?