Rengeteg diák jelentkezett idén az agrárképzésekre: ezek a legnépszerűbb szakok

Rengeteg diák jelentkezett idén az agrárképzésekre: ezek a legnépszerűbb szakok

agrarszektor.hu
Szeptemberben 2555 magyar és várhatóan több mint 400 külföldi hallgató kezdheti meg tanulmányait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A felvett hallgatók 49 százaléka a MATE tíz töretlenül legnépszerűbb képzésére nyert felvételt, melyek közül kilenc napjainkban kiemelt fontosságúnak számító agrártudományi képzés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legmagasabb létszámmal, 227 fővel a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indulhat a MATE campusain, melyet 192 felvett hallgatóval a kertészmérnöki alapképzés, 174 fővel az élelmiszermérnöki alapképzés, 146 fővel a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzés, majd 105 fővel az évek óta népszerű gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés követ. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a felvételi eredmények kapcsán kiemelte, hogy az egyetemre felvett elsőéves hallgatók több mint fele, 1424 fő agrár- és élelmiszertudományi képzésekre nyert felvételt. Az ő szerepük kiemelt fontosságú, hiszen olyan összetett kihívásokkal még nem nézett szembe az agrárszektor, mint ami napjainkban tapasztalható. Egyre több embernek kell ugyanis élelmiszert biztosítani egyre kevesebb területről, miközben a klímaváltozás és az orosz-ukrán válság hatásai is súlyosbodnak.

Ezekre a hallgatókra tehát számos kihívás, ugyanakkor biztos megélhetés is vár, amelyhez minden naprakész elméleti és gyakorlati tudást átadunk számukra

- emelte ki Dr. Gyuricza Csaba.

Az idei évben rendkívüli érdeklődés mutatkozott a Kaposvári Campus gépészmérnöki alapképzése iránt is, amelyet a város és a térségi piaci szereplők igényei alapján 2021. szeptemberében indítottak először. Volt olyan hallgató, aki 474 ponttal tudott bekerülni az itt induló képzésre, de összességében a MATE-n tíz képzés esetében lett magasabb a bekerülők pontszámának átlaga, mint 419. A nappali tagozatra felvett hallgatók aránya egyébként intézményi szinten 8%-kal nőtt: míg 2021-ben ez a szám 47% volt, addig idén már 55%. A legtöbb gólya Gödöllőn kezdheti meg tanulmányait, hiszen a Szent István Campusra 959 fő, a Budai Campusra 708 fő, a Kaposvári Campusra 445 fő, a keszthelyi Georgikon Campusra 208 fő, a gyöngyösi Károly Róbert Campusra pedig 235 fő nyert felvételt.

A MATE stratégiai céljaival összhangban tovább erősödik a külföldi hallgatók képzése, így a jelenlegi adatok alapján várhatóan az elsőéves hallgatók 16%-a külföldi állampolgárságú lesz. A nemzetközi ösztöndíjprogramok segítségével, valamint a határon túl képzési helyeken továbbtanuló fiatalokkal együtt tehát több mint 3 ezer gólya kezdheti meg tanulmányait az egyetem felsőoktatási szakképzési, alap- és mesterszakjain. A intézmény szeptemberben induló szakirányú továbbképzéseire további felvételizőket vár az egyetem. Ezekre a korábban megszerzett diplomára alapuló képzésekre - többek közt az unikális pálinkamester vagy a precíziós mezőgazdasági szakmérnöki és szaktanácsadó képzésekre - augusztus 12-ig lehet jelentkezni a MATE honlapján.

(A cikkben szereplő képek forrása: MATE)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?