Több ezren jelentkeztek erre az agráregyetemre: ezek a legnépszerűbb szakok

Több ezren jelentkeztek erre az agráregyetemre: ezek a legnépszerűbb szakok

MTI
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szeptemberben induló képzéseire minden eddiginél több, összesen 3367 hallgató nyert felvételt, ami 32%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A gólyák több mint fele, 1708 fő a rendkívüli ütemben fejlődő agrár- és élelmiszertudományi képzési területen kezdheti meg tanulmányait, ami a nemzetgazdaság szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gyuricza Csaba, a MATE rektora a felvételi eredmények kapcsán elmondta, hogy a MATE-ra felvett elsőéves hallgatók rekordmagas száma egyértelműen azt mutatja, hogy az intézménybe vetett bizalom folyamatosan növekszik és az alapítványi működési forma is beigazolta a hozzá fűzött reményeket. A rektor beszélt arról is, hogy külön öröm számukra, hogy a rendkívül intenzív pályaorientációs tevékenységüknek köszönhetően egyre többen választják a számos kihívást tartogató, ugyanakkor biztos megélhetést nyújtó agrárképzéseiket, sőt hosszú évek után Szarvason is újra elindíthatják nappali tagozaton a mezőgazdasági mérnöki alapképzést.

A legtöbb gólya Gödöllőn kezdheti meg tanulmányait, hiszen a Szent István Campusra 1132 fő, a Budai Campusra 898 fő, a Kaposvári Campusra 736 fő, a keszthelyi Georgikon Campusra 236 fő, a gyöngyösi Károly Róbert Campusra 325 fő, a szarvasi képzési helyre pedig 40 fő nyert felvételt. A legmagasabb létszámmal, 262 fővel a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indulhat a MATE campusain, melyet 248 felvett hallgatóval a kertészmérnöki alapképzés, 222 fővel az élelmiszermérnöki alapképzés, 155 fővel a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzés, majd 148 fővel a gépészmérnöki alapképzés követ. Rendkívül népszerű az ötéves osztatlan agrármérnöki képzés is, amelyre százan kerültek be.

A kaposvári szakok idén kiemelten sok felvételizőt vonzottak, hiszen a tavalyi évhez képest 65%-kal többen nyertek felvételt a campusra. Különösen népszerűek voltak a pedagógiai képzések, amelyekre a tavalyihoz képest idén több mint kétszer annyian kerültek be. Az egyik legnépszerűbb szak a gyógypedagógia alapképzés volt, amelyre 143 fő nyert felvételt.

A MATE szeptemberben induló szakirányú továbbképzéseire további felvételizőket vár az egyetem. Ezekre a korábban megszerzett diplomára alapuló képzésekre, többek közt a szőlő- és borgazdasági, a talajtani vagy a vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki képzésekre augusztus 15-ig lehet jelentkezni a MATE honlapján.

(Címlapkép forrása: MATE)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?