Sokkoló, ami az olasz földeken történt: több milliárd eurós a kár

Sokkoló, ami az olasz földeken történt: több milliárd eurós a kár

agrarszektor.hu
Óriási károkat okozott a hőség és a szárazság Olaszországban. A Coldiretti becslései szerint a zöldségek és gyümölcsök 15 mintegy százaléka "égett szét" eddig a nyári hőhullámokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Súlyos károkat okoznak Olaszországban a tartósan 40 Celsius-fok feletti csúcshőmérsékletek. A legnagyobb országos gazdaszervezet, a Coldiretti szerint az olasz gazdák csaknem felét (46%), összesen 332 ezer gazdaságot érint hátrányosan az aszály - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A gabonaféléken kívül a zöldségek és a gyümölcsök is nehezen tűrik a már-már sivatagi viszonyokat: a Coldiretti szerint már most 15%-os a terméskiesés a kertészeti ágazatban, és 10%-kal kisebb termést várnak a szőlőágazatban is. Az északi régiót súlyosan érinti a Pó történelmien alacsony vízszintje és a tengerből visszaáramló sós víz miatt a folyó jelentős szakasza "holt vízzé" vált, azaz öntözésre alkalmatlan. További károkat okoztak (elsősorban Dél-Olaszországban) a sáskák és egyéb rovarok is.

Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke szerint körülbelül 6 milliárd euróra tehető a kár. Ezért olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek például a csapadékvíz legalább 50%-ának felfogására alkalmas tározók létesítését valósítanák meg, mégpedig a lehető leghamarabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?