Pörögnek a beruházások a magyar agráriumban: rengetegen pályáztak a milliárdokra

Pörögnek a beruházások a magyar agráriumban: rengetegen pályáztak a milliárdokra

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági beruházások mértéke az idei év első negyedévében csaknem 21%-kal, míg a második negyedévben több mint 25%-kal növekedett. A már megvalósított fejlesztések a hatékonyság növekedésén keresztül hozzá hozzájárulnak a jelenlegi háborús gazdasági helyzet áthidalásához is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdaság és élelmiszeripar átfogó technológiai megújítását szolgáló Megújuló vidék, megújuló agrárium kormányzati program az egyre nehezebb gazdasági környezetben is lökésszerű hatást tudott gyakorolni a fejlesztésekre. Az idei év első félévben összesen 293 milliárd forintot költöttek beruházásokra a gazdálkodók. Az élelmiszeriparban megvalósuló fejlesztések a 2021-es élénk beruházási aktivitást követően 2022 első félévében is bővültek. Az ágazat beruházásainak volumene az első negyedévi 4,3% után a második negyedévben 6,6%-kal bővült. Az élelmiszeripari vállalkozások 2022 első félévében összesen 172,6 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre.

A vidékfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó, magyar költségvetésből származó megemelt nemzeti társfinanszírozásának köszönhetően elindított nagyszabású beruházási program 2021 eleji kezdete óta a mezőgazdaság fejlesztései 836, míg az élelmiszeripar beruházásai 598 milliárd forintot értek el. Az európai energiaválság, az input anyagok költségnövekedése és a háborús gazdasági környezet felértékeli a megvalósított, hatékonyságot segítő és előremutató fejlesztéseket. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a magyar agráriumra válságok idején is számíthat az ország és az agrárium is számíthat a kormányzatra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?