Itt a bejelentés: 189 millió eurós támogatás jön a magyar gazdaságoknak

Itt a bejelentés: 189 millió eurós támogatás jön a magyar gazdaságoknak

agrarszektor.hu
A gazdaságok első hektárjainak emelt szintű támogatásával a kis és közepes gazdálkodók felé csoportosítanak át 189 millió eurónyi forrást 2023-tól - jelentette be az agrárminiszter csütörtökön, a 35. Bábolnai Gazdanapok ünnepélyes megnyitóján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István elmondta, hogy az alaptámogatás hektáronkénti 147 eurós összege mellé 1-10 hektárig átlagosan hektáronként 80 euró, míg 10 és 150 hektár között 40 euró többlettámogatást biztosítanak az érintett gazdálkodóknak. Mint fogalmazott, Magyarország kis és közepes gazdálkodás iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a kötelező 10% helyett az új támogatási forma keretösszege a teljes évi közvetlen támogatási keretünk 14%-a lesz, ez 189 millió eurót jelent évente - olvasható az Agrárminisztérium oldalán. Az agrárminiszter kiemelte, hogy a többi uniós tagállam terveit ismerve kijelenthető, hogy hazánk a 4. legnagyobb arányban csoportosít át forrást ezzel a támogatási formával a kis és közepes gazdálkodók számára.

Nagy István azt is elmondta, augusztus közepén az ország mezőgazdasági területeinek 80%-át, négymillió hektárt sújtotta aszály. Az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs első intézkedéssorozatában bevezette a hitelmoratóriumot, takarmányszállítási és öntözési támogatási keretet biztosított, valamint lehetővé tette, hogy többször lehessen élni a rendkívüli vízhasználat lehetőségével és felgyorsították az aszálybiztosítások kifizetését. A tárcavezető emellett beszélt arról is, hogy a gazdák digitális átállásának elősegítése érdekében a precíziós gazdálkodás elterjedésére több mint 2600 gazdálkodót részesítettek 193 milliárd forintot meghaladó támogatásban és a mai napig hetente több milliárd forint értékben teljesítenek kifizetéseket.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója elmondta, hogy az idén 150 kiállítóval 20 ezer négyzetméteren várja a vásár a látogatókat, 15 gépkapcsolással mutatják be a legújabb erő- és munkagép-fejlesztéseket. A szakiskolai napon a középfokú mezőgazdasági képzésben tanulókat szólítják meg a rendezők, 19 iskolából. A diákok vezetett programon vesznek részt, és tesztvezetésen próbálhatják ki a legmodernebb traktorokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58