Nehéz helyzetben a román gazdák: megdöbbentő, ami a szomszédban történik

Nehéz helyzetben a román gazdák: megdöbbentő, ami a szomszédban történik

MTI
Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében. A politikus erről Csíkszeredában beszélt a Csíkszéki Gazdanapok keretében szervezett konferencia megnyitóján. A miniszter - aki Csíkszék RMDSZ-es szenátora - úgy vélte: nincsen mezőgazság környezetvédelem nélkül, és nincsen környezetvédelem mezőgazdaság nélkül, ezért nemcsak a mezőgazdasági, hanem a környezetvédelmi minisztériumnak is kiemelt figyelmet kell szentelnie a gazdatársadalomnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Úgy vélte, Romániában először van esély arra, hogy az év végéig a környezetvédelmi tárca a gazdák felé felhalmozott tartozásait kiegyenlítse. Megemlítette: amikor átvette a tárca irányítását, több százmillió lejes, több év alatt felhalmozódott ilyen adósságot örökölt. A minisztérium nem fizette ki a védett erdőkre járó pótlékot, nem térítette meg a vadkárokat és az erdők őrzését. Azóta sikerült eljutni oda, hogy a minisztériumnak már nincsen 2021-es adóssága, és a 2022-es tartozások nagyobb részét is kifizették. Hozzátette: ahhoz, hogy tartozás nélkül zárhassák az évet, egy 70 millió lejes (5,6 milliárd forint) tételt kellene kapniuk még a következő költségvetés-kiigazításnál. A miniszter továbbra is megoldatlannak találta a Natura 2000-es területeknek járó támogatások kifizetését.

EZ IS ÉRDEKELHET

Úgy vélte: ha az értékes területek védelme csak megszorításokat jelent, és ehhez nem társulnak támogatások is, akkor nincsen környezetvédelem. A fotelből, a közösségi oldalakon sem a medvét, sem az erdőt nem lehet megvédeni - fogalmazott. A konferencia megnyitóján Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora arról beszélt, hogy az egyetem és jogelődjei már harminc éve vesznek részt a székelyföldi fiatalok agrárképzésében, és az igényeknek megfelelően újabb szakokat indítanak Székelyföldön. Ezek között a pálinkamesteri és ökogazdálkodási szakot említette. Azt is hozzátette, székelyföldi képzéseiken falugazdászok számára biztosították, hogy lépést tudjanak tartani a gyorsan fejlődő tudománnyal. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?