Megállapodást kötött Magyarország és Üzbegisztán: itt vannak a részletek

Megállapodást kötött Magyarország és Üzbegisztán: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel Budapesten.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István az üzbég kollégájával folytatott megbeszélésen ara hívta fel a figyelmet, hogy a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok előmozdítása mindkét ország gazdaságnak fontos - írja közleményében az Agrárminisztérium. Minél több olyan terület érdemes beazonosításra a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, illetve az agrár szolgáltatások terén, ahol versenyképes termékeket tudunk kínálni egymás számára. Hazánk készen áll üzbég szakembereket Magyarországon fogadni, hogy tanulmányozzák a legjobb gyakorlatokat a vetőmagfejlesztés, a szőlészet, kertészet, az ökológiai termelés és más témák tekintetében - tette hozzá.

A miniszter üdvözölte, hogy az oktatási együttműködés előmozdítása érdekében megállapodás aláírására került sor a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, valamint az üzbég partnerek között. Nagy István jelezte, hogy Magyarországon nagy hagyománya van a borászatnak, amely a rendszerváltás óta hatalmas fejlődésen ment át: egyre több pincészet állít elő prémium kategóriás borokat. Hazánk pedig szívesen osztja meg a magyar szakemberek tudását és tapasztalatait az üzbég kollégáikkal. A megbeszélésen a tárcavezető az öntözésfejlesztés lehetőségeire is felhívta a figyelmet. Magyarországon nagy tapasztalattal rendelkező cégek vannak, amelyek az öntözéshez használható gépek, szivattyúk cseréjéhez, felújításához, karbantartásához és az ehhez szükséges pótalkatrészek gyártásához, valamint a vízminőség javításra használt korszerű megoldásokhoz, vízszivattyúk tervezéséhez adhatnak segítséget - hangsúlyozta az agrárminiszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?