Itt a háború váratlan hatása: meglepő hírek érkeztek a magyar mezőgazdaságról

Itt a háború váratlan hatása: meglepő hírek érkeztek a magyar mezőgazdaságról

agrarszektor.hu
2022-ben jelentős zavart okozott a globális mezőgazdasági piacokon az orosz-ukrán háború, amely jócskán felhajtotta az energiaárakat Európában. Ezzel együtt mezőgazdasági termékek és inputanyagok áraiban is drasztikus emelkedés volt megfigyelhető. Az unión belül Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben a mezőgazdasági termelés költségei, de a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások átlagárának növekedése is jócskán meghaladta az uniós átlagot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ukrán-orosz háború jelentős zavart okozott 2022-ben a globális mezőgazdasági piacokon. A háború februári kitöréséig ugyanis Oroszország is, Ukrajna is jelentős exportőr volt a gabonafélék, a búza, a kukorica, az olajos magvak, így különösen a napraforgó és a műtrágya terén - olvasható az Eurostat elemzésében. Fontos továbbá megemlíteni, hogy az energiaárakat jócskán felhajtották az Európai Unió orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének fokozatos megszüntetésére irányuló intézkedései. Ez azonban ugyancsak határozott lökést adott a legfontosabb mezőgazdasági termékek és inputanyagok árában bekövetkezett erőteljes emelkedésnek.

2021 harmadik negyedéve és 2022 harmadik negyedéve között a mezőgazdasági termékek uniós átlagára (kibocsátás) összességében jelentős, 30%-os emelkedést mutatott ugyanazon termékek kosarát illetően. Ez az áremelkedés további gyorsulását jelentette, ami 2021 Q2 és 2022 Q2 között egyébként is 25%-os volt. Különösen erős, 52%-os drágulás volt tapasztalható a gabonafélék, 49%-os a tojás, és 42%-os a tej esetében. Ugyanebben az időszakban a jelenleg a mezőgazdaságban felhasznált áruk és szolgáltatások (vagyis a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások) átlagára az EU egészében 35%-kal emelkedett ugyanazon "kosár" ráfordításai esetében, ami hasonló mértékű, 36%-os emelkedést jelentett, mint 2021 második negyedéve és 2022 második negyedéve között. Ezen a kosáron belül is jelentős áremelkedések voltak; a műtrágyák és talajjavító szerek uniós átlagára megduplázódott, összességében 101%-kal nőtt, az energia és kenőanyagok 60%-kal lettek drágábbak, de a takarmányok ára is jelentősen, 35%-kal emelkedett.

Mezőgazdasági termelés költségeinek alakulása 2022 harmadik negyedévében 2021 harmadik negyedévéhez képest (Forrás: Eurostat)
A mezőgazdasági termelés költségeinek alakulása 2022 harmadik negyedévében 2021 harmadik negyedévéhez képest (Forrás: Eurostat)

A vizsgált időszakban minden tagállamban nőtt mind a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások, mind pedig a mezőgazdasági termelés átlagos ára. A mezőgazdasági kibocsátás átlagárának növekedési üteme ebben az időszakban Magyarországon volt a legmagasabb 61%-kal, ezt követte Litvánia 54%-kal és Szlovákiában 46%-kal. A legkisebb növekedési ütemet 5-5%-kal Cipruson és Máltán, valamint 9%-kal Görögországban figyelték meg. A beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások átlagárának legjelentősebb növekedési üteme 73%-kal Litvániában volt tapasztalható, ezt követte 68%-kal Lettország és harmadikként 60%-kal Magyarország. A legkisebb, 13%-os növekedési ütemet Máltán mérték, ezt követte 24%-kal Dánia és 25%-kal Olaszország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?