Új világ jön az agrárfinanszírozásban: erre készülhetnek a magyar gazdák

Új világ jön az agrárfinanszírozásban: erre készülhetnek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb szükség van a mezőgazdaságban az innovációra, mivel a klímaváltozás mind komolyabb terheket jelent az ágazat szereplői számára. Ráadásul ez a probléma egy ideig még csak növekedni fog. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy legyenek külön a mezőgazdaságra szabott banki szolgáltatások, a megváltozó körülményeket is számításba vevő finanszírozási és biztosítási opciók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a pénzügyi szektor az utolsók között fogadta el, hogy a digitalizáció megkerülhetetlen része a jövőnek, az elmúlt években rengeteget lehetett hallani a hagyományos bankok korszerűsítési terveiről, az online bankolásról, illetve a neobankok előretöréséről. Ezáltal a szektor szereplői ma már képesek modern pénzügyi szolgáltatásokkal támogatni a gazdaság különböző ágazatait - olvasható a Világgazdaság oldalán. Egy ideje különösen látványos a mezőgazdasági vállalatoknak szóló kínálat folyamatos bővülése.

Elsőre nem egyértelmű, hogy miben más egy mezőgazdasági szektorra szabott banki termékpaletta. A helyzetet megkönnyíti egy kiváló példa: a brit Oxbury Bank az első mezőgazdaságra szakosodott digitális bankként kezdte meg a működését 2021-ben. Az induláskor azt tűzték ki célul, hogy a mezőgazdasági kkv-k támogatásával hozzájáruljanak az élelmiszer-biztonság növekedéséhez, valamint a természetbarát termelés fellendüléséhez. A bank mára nyereségesen működik, és két év alatt ez egy hatalmas eredmény. 

Az Oxbury egyéni igényekhez illeszkedő hiteleket, faktoringot, illetve nyersanyagokra vagy számlákra fordítható hitelkeretet kínál ügyfeleinek. A vezetőség szerint a kkv-szektor különösen ki van téve a jelenkori nehézségeknek, legyen szó a gazdaság lassulásáról, az akadozó ellátási láncokról vagy épp az egyre gyakoribb aszályos időjárásról. A finanszírozásra szoruló vállalatokat likviditásuk és pénzügyi egészségük megerősítésében igyekszik segíteni. A megtakarítani képes farmerek és termelők pedig kedvező kamatok mellett kezdhetnek megtakarításba. A bank emellett egy olyan megtakarítási számlával is rendelkezik, amelynek kamataiból kizárólag belföldi faültetési projekteket finanszíroz a digitális bank. De minden betét esetén alapszabály, hogy azokból csak mezőgazdasági szereplőknek hiteleznek.

A biztosítási szektorban is nagy változások zajlanak. A korszerűtlen, rengeteg papírmunkával és személyes ügyintézéssel járó termékek lassan, de biztosan szorulnak vissza. Helyüket olyan konstrukciók veszik át, amelyek nem csupán online igényelhetők, de kialakításukban is nagy szerep jut a modern technológiáknak. Ilyen lehet a mesterséges a intelligencia, a big data vagy épp a blockchaintechnológia.

A mezőgazdaságban különösen nagy szükség van az innovációra, hiszen a klímaváltozás egyre nagyobb terheket ró a szektor szereplőire, ez a probléma pedig egy ideig még csak növekedni fog. A biztosítóknak lehetőséget kell adniuk a kockázatok elleni védekezésre. Az ezt a célt szolgáló termékek együttesen teszik ki a klímabiztosítások piacát. Ezek lényege, hogy a farmer vagy termelő egy fix díjért cserében kifizetésben részesül, ha egy váratlan környezeti körülmény negatív hatást gyakorol a vállalkozására. Például egy gazdálkodó köthet egy adott időszak és terület várható csapadékmennyiségére vonatkozó biztosítást. Ha a csapadék mennyisége optimálisan alakul, akkor a termés megfelelő, és ebben az esetben nem jár kifizetés. Egy váratlan aszály esetén viszont a gazdaság fennmaradását is elősegítheti a biztosítási összeg, amelyre jogosulttá válik a kedvezőtlen körülmények miatt. 

A megköthető biztosítások azonban nem korlátozódnak az eső mennyiségére: lehet biztosítást kötni a napos órák számára, az átlaghőmérsékletre, a hőmérséklet ingadozásának mértékére vagy akár ezen tényezők kombinációjára is. A legtöbb ilyen terméket mostanáig insurtech cégek (azaz digitális biztosítók) dobták piacra, amelyek fejlett adatelemzési eszközök segítségével modellezik az időjárás alakulását, így hatékonyan képesek menedzselni a saját kockázataikat. Az ugyanakkor mindenképp biztató, hogy a pénzügyi szektor résztvevői felismerték a mezőgazdaság támogatásának fontosságát, és a termelők egyre több korszerű banki és biztosítási termék között válogathatnak. A következő évek feladata, hogy ezek ne csupán egy-egy specializálódott fintech és insurtech termékpalettáján jelenjenek meg, hanem a hagyományos pénzintézetek is konzisztensen képviseljék mezőgazdasági ügyfeleik folyamatosan alakuló érdekeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?