Teljesen átalakulhat a baromfitartás Magyarországon

Teljesen átalakulhat a baromfitartás Magyarországon

MTI
Az Óbudai Egyetem kisebbségi társtulajdonosként startup-céget alapított, amely a baromfitartás rendszerét forradalmasítja a mesterséges intelligencia segítségével. A most alapított Birdwatcher Zrt. az egyetem kutatói bázisáról induló vállalkozás, amely a szárnyasok megfigyelése alapján olyan algoritmusokat alkalmaz, amely jelentős mértékben segítheti az egyedi súlybecsélesen alapuló hízásiciklusoptimalizálást, valamint lehetővé teszi a vészhelyzetekre és betegségekre való gyors reagálást, ezzel óvva az állományt - mondta el Kovács Levente rektor, aki november 10-én írta alá a startup-cég befektetési dokumentumait az egyetem és a cég képviselői előtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Birdwatcher baromfifigyelő-alkalmazás kameraképek elemzésén alapuló algoritmusokkal a tartástérben lévő, teljes baromfiállományra vonatkozóan pontosabb súlybecslést ad a szárnyasok egyedi súlyát illetően, így valós időben pontosabban kalkulálható a hizlalási ciklus. Haidegger Tamás, az ÓE Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója az alkalmazás kapcsán úgy fogalmazott, hogy az egy

speciális, a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást integráló kamera- és képfeldolgozó rendszer képes a nagyüzemi, zárt körülmények között tartott baromfiállományok viselkedésének megfigyelésére is, észlelve az esetleges eltéréseket, és figyelmezteti a gazdát a vészhelyzetekre és betegségtünetekre. Hasonló minőségbiztosítási elvek mentén szerveződnek az Ipar 4.0 területen elterjedt egyedi folyamat-optimalizációs rendszerek is.

Alexy Márta agrármérnök és Szabó Sándor villamosmérnök projektgazdák kollégáikkal már évek óta dolgoznak ezen a megoldáson az EKIK-ben Árendás Csaba mentorálása mellett, az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma NKFIH pályázat támogatásával. Jelenleg a prototípus egy hazai baromfitartónál üzemel, és tárgyalásokat folytatnak a rendszer bevezetéséről az egyik legnagyobb hazai baromfifeldolgozó vállalattal is.

Hazánkban nem kevesebb, mint 400 piaci szereplőnek készülnek értékesíteni a terméket. A precíziós baromfitartást kínáló megoldásokra hatalmas az igény a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt.

Kezdetektől fogva a legfontosabb célunk, hogy a baromfitartók valós, a mindennapi gazdálkodási gyakorlatban nehézséget jelentő problémájára adjunk egyszerűen beépíthető, könnyen használható és megbízható informatikai megoldást, alkalmazkodva a nagyüzemi állattartás sajátosságaihoz

- mondta Alexy Márta.

A megoldásunk lényege az egyszerű használat, a skálázhatóság, az adott baromfitartó gazdaság automatizáltsági szintjétől és telepméretétől függetleníthető technológiai megoldás

- tette hozzá Szabó Sándor.

Az Óbudai Egyetem az EKIK-ben összpontosította az elmúlt években az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma fejlesztési eredményeit. Ennek eredményeképp több sikerre törő startup és fejlesztési projekt is született már.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?