Rengeteg ilyen gép van a mezőgazdaságban: lassan ellephetek mindent?

Rengeteg ilyen gép van a mezőgazdaságban: lassan ellephetek mindent?

agrarszektor.hu
Dróntechnológia, mesterséges intelligencia és adatbiztonság - ezek voltak a Gábor Dénes Egyetem (GDE) „Dróntechnológia adatfeldolgozási és adatbiztonsági kihívásai” címmel első alkalommal szervezett nemzetközi drónkonferenciájának kulcsszavai. A konferencián a témakörrel kapcsolatos kormányzati célkitűzések, a hamarosan elfogadásra kerülő új magyar drónstratégia lehetséges elemeinek felvillantása mellett a hazai és nemzetközi drónökoszisztéma szereplői bemutatták a legújabb kutatási eredményeiket, a dróntechnológia alkalmazásának legfrissebb trendjeit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A dróntechnológia az elmúlt néhány évben életünk számos területén hozott forradalmi változást: légifelvételeket készítünk, megbízható időjárási előrejelzést kapunk, mezőgazdasági területeken végezhetünk el olyan feladatokat, amelyeket korábban nem, vagy csak jelentős élőmunka befektetéssel, költségesen tudtunk volna elvégezni. A következő években a - mesterséges intelligenciával támogatott - drónok használatának rohamos növekedése várható az élet minden területén, ezért szükséges foglalkozni a tudományterület által nyújtott lehetőségekkel és a kockázatokkal - olvasható a közleményben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hazánk informatikai területen egyik vezető oktatási intézménye, az innovációkban élen járó Gábor Dénes Egyetem ezen technológia tudatos használatának bemutatására vállalkozott november 17-én a nagyszabású nemzetközi konferencia megszervezésével. Az eseményen nemcsak a hazai és külföldi kutatók, szakemberek mutatták be legújabb kutatási eredményeiket, hanem a téma iránt érdeklődők itt ismerhették meg először az új, még elfogadás előtt álló, magyar drónstratégia legfontosabb elemeit.

Számításaink szerint az új magyar drónstratégia Magyarország GDP-jéhez több mint 280 milliárd forinttal fog hozzájárulni az évtized végére, és közel 14.000 munkahelyet teremt majd. A hamarosan elfogadásra kerülő új stratégia hét fő pillérre épül: a jogi keretrendszer valamint a drón validációs környezet megteremtése, a hazai drón iparág és a hozzá kapcsolódó dróninfrastruktúra fejlesztése, a gazdasági és üzleti célok meghatározása, transzformatív projektek létrehozása, továbbá a pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos tudás megosztása, a lakossági és szakmai edukáción

- foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a hazai kormányzati irányvonalakkal kapcsolatosan Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Folyamatban van az intézményi drónstratégiánk kidolgozása, amely az intézményfejlesztési céljainkhoz rendelve egységben kezeli a tudományterületen folyó képzési, kutatási és fejlesztési feladatokat, valamint a vállalati együttműködéseket. Gyakorlati, friss tudás oktatása érdekében, a cégekkel közös kutatási eredményeinket közvetlenül beépítjük a Gábor Dénes Egyetem képzéseibe

- mondta el a konferenciát megnyitó beszédében Dr Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke.

Az infokommunikációs technológiák rohamos fejlődése nem csupán a digitális jólét megteremtésével járnak együtt, hanem egyúttal a lakosság jólétét, kényelmét is elősegíthetik. Ez azonban óriási kockázatot is jelent, amennyiben nem megfelelően használjuk

- hívta fel a figyelmet Dr. Kozma-Bognár Veronika, a GDE tudományos rektorhelyettese, kutatásvezető az edukáció fontosságára, majd hozzátette:

Ezért is indítottuk el a Gábor Dénes Egyetemen a lakosság és a KKV-k információbiztonsági szint immunitásának vizsgálatát és a védelem növelését megcélzó kutatási programunkat. A technikai feltételek biztosításával, azaz a legkorszerűbb drónok és programok beszerzésével, és a hallgatók bevonásával már el is kezdődtek a felmérések. Reményeink szerint az eredmények alapján kidolgozott konkrét javaslatok, programok hatékonyan segítik majd a lakosság - innovatív technológiákat is érintő - információbiztonsági tudatosságának növelését, erősítik a munkahelyek pl. KKV-k biztonságát, és egyúttal Magyarország nemzetbiztonsági szintjét is emelhetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?