A szaktudás viheti előre az agráriumot

A szaktudás viheti előre az agráriumot

agrarszektor.hu
Versenytársai mögött kullog a magyar mezőgazdaság. A termékek előállításában a földnek meghatározó a szerepe, de a hasznosítása már nem állja a versenyt. Magyarországon egy hektár területen 1600 euró a bruttó termelési érték, Hollandiában ennek több mint a tízszerese. Az osztrákok csaknem kétszeres értéket állítanak elő hozzánk képest, és a lengyelek egy hektárra jutó bruttó termelési értéke is több mint 10 százalékkal magasabb.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A klímaváltozás kikényszeríti az új technológiákat

A magyar politika mindig büszkén emlegette a hazai mezőgazdaság komparatív előnyeit. Ebben igazuk is van, az ország területének 55 százaléka – 5.1 millió hektár – a mezőgazdasági terület, amely az Európai Unióban kiemelkedő arány. Ennek 82 százaléka a szántóterület, 16 százaléka gyep.

A szőlő, a zöldség és a gyümölcstermelés folyamatosan hanyatlik. Az idősödő ültevények korszerűtlenek, magas a munkaerő igényük, gépesítésükre, az új mezőgazdasági technológiák alkalmazására kevés a forrás, mert a termelés jövedelmezősége is elmaradt a szántóföldi kultúrák mögött. A mára már egyértelművé vált klímaváltozás a termelési szerkezet módosítására is kényszerítheti a gazdákat.

A lemaradás nem csak a mezőgazdasági technológiákban keresendő

Számos oka van ennek a kullogásnak, ha például négy benchmark ország - Ausztria, Hollandia, Lengyelország, Magyarország – adatait hasonlítjuk össze:

  • Nálunk az egy hektárra jutó saját tőke nem éri el a négyezer eurót, Hollandiában ennek a tízszerese, Ausztriában a háromszorosa, Lengyelországban is több mint a duplája.
  • A lemaradás oka az is, hogy nálunk a legkisebb az állattenyésztés részesedése a mezőgazdasági termelésből az összehasonlított országok között: a hollandoknál 52 százalék, az osztrákoknál 48, a lengyeleknél 39, nálunk csak 36 százalék. Itthon a mezőgazdasági vállalkozásoknak csak a 14 százaléka foglalkozik állattenyésztéssel, folyamatosan csökken az állatállomány. Szemléletes példája ennek a sertéstartás: három évtizede még több mint 10 millió sertést tartottak Magyarországon, most ennek a negyedét lehet összeszámolni.
  • A földbirtokok elaprózottak, az átlagos szántóterület 29,8 hektár, a mediánérték ennél is kisebb, mindössze 5,1 hektár. A földterületek 53 százalékát bérlők használják. Ennek egyenes következménye, hogy a kicsi tulajdonosok nem érdekeltek a földhasznosításban, ráadásul 130-150 milliárd forintot vonnak ki bérleti díjként a mezőgazdaságból.
  • A bérlők munkája sem elég költséghatékony, legalább is az összehasonlított országok között: egy eurót Hollandiában 44 centből állítanak elő, Ausztriában 52 centből, Magyarországon 59 centből, s ezzel megelőzzük Lengyelországot, ahol 67 centből.

A tudás hiánya nem támogatja az új technológiák alkalmazását

A legszomorúbb tény az, hogy a tudásintenzitás is alacsony Magyarországon. Az összehasonlított országok között Magyarország a kivétel. A jövő sem kecsegtet semmi jóval. Az idei évtől nem kell emelt szintű érettségi bizonyítványt szerezniük a felvételi vizsgára készülő diákoknak, eltörölték a minimális pontszámot és a kötelező nyelvvizsgát is. Csekély tudással is lehet egyetemre járni, s a diplomára is jelentős az esély, mert a fejkvótára alapozott finanszírozás miatt senkinek nem érdeke a diákok tudásának szigorú számonkérése.

A KSH felmérése szerint a gazdaságokat irányítók átlagos életkora 57,9 év, a 40 évnél fiatalabbak aránya mindössze 10 százalék, a 65 évnél idősebbek aránya 35 százalék. Ennél is sokkal nagyobb baj, hogy még mindig több mint 100 ezer gazdaság van, amelyeket olyan vezetők irányítanak, akik mezőgazdasági végzettség nélkül, csupán a tapasztalataikra támaszkodnak. Reményre adhat okot, hogy megindult a koncentráció a hazai mezőgazdaságban is. A legfrissebb statisztikai adatok szerint 10 év alatt 100 ezer gazdaság tűnt el. Nyilvánvalóan a legkisebb, legkevésbé hatékony gazdaságok hagyták abba a termelést. A birtokméretek növekedésével együtt járhat a költséghatékonyság és a versenyképesség javulása, az új mezőgazdasági technológiák alkalmazása, amint azt a benchmark országok adatai is mutatják.

Zsebben az új technológiák leírása     

A digitális világban a naprakész tudás egyszerűbben elérhető. Ezt felismerve és alkalmazva kezdett a Szaktudás Kiadó Ház két évvel ezelőtt digitális szakmai kiadványok fejlesztésével foglalkozni. Jelenleg 150 digitális anyag már elérhető, letölthető, megvásárolható a szaktudas.hu oldalon. Az ár terjedelemtől, tartalomtól függően 1500-3000 forint. Kissé leegyszerűsített hasonlattal élve, egy kör sör ára a baráti társaságban. Csupán ennyit kell áldozni a szakmai ismeretek bővítéséért, az új mezőgazdasági technológiák megismeréséért. A szakmai anyagok nem reklámok, nem egy gazdasági érdeket kiszolgáló információk. A szerzők egyetemi tanárok, ismert, gyakorló szakemberek. A tudást mindenki a zsebében hordozhatja, hiszen a szaktudas.hu oldalról, akár okostelefonnal is bárhol, bármikor letölthetők a gyakorlati információk. A szakmai tartalmak felölelik szinte a teljes agrárgazdaságot: növénytermelés, állattenyésztés, kertészet, gépesítés, élelmiszeripar, erdészet, vadászat, fenntarthatóság. Ugyanezen témákban több mint kétszáz hagyományos, papíralapú kiadvány is szolgálja az ismeretszerzőket.

A kezdeményezés biztató. A gazdaságok 38 százaléka már használ digitális eszközöket, a szaktudas.hu és az agrarium7.hu oldalakon havonta 40-50 ezer látogató fordul meg, s több mint négy percig marad is a tartalmakat böngészve. Szokásaik, kedvük szerint válogatnak a digitális és a papíralapú szakmai kiadványok között.

A szerző Farkas József, a Szaktudás Kiadó Ház elnöke

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?