Kockázatmentes, hatékony növénytermesztés - kérdőjelekkel

Kockázatmentes, hatékony növénytermesztés - kérdőjelekkel

agrarszektor.hu
Kevesebb inputot, öntözést és földterületet igényel, nincs kitéve az időjárás viszontagságainak, ugyanakkor egyelőre drága beruházás során valósítható meg a vertikális művelés, amelyben világszerte egyre többen látnak fantáziát. A technológia fejlődésével és a költségek csökkenésével a vertikális gazdaságok egyre inkább elterjedhetnek a városokban, amelynek révén több élelmiszer termelhető helyben, miközben minimalizálják a környezeti hatásokat – írja a Tech Edvocate. Kérdés ugyanakkor, hogy a fogyasztók mennyire fogadják majd el az ilyen termelésből származó élelmiszert.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyik ilyen stratégia a vertikális gazdálkodás: egy többrétegű, beltéri módszer, amely növeli a terméshozamot, miközben kevesebb helyet, vizet és energiaforrást igényel – közöl összefoglalót a termelési rendszerről a Tech Edvocate.

A vertikális művelés olyan gyakorlat, amely a növényeket függőlegesen egymásra helyezett rétegek segítségével termesztik beltérben. A hagyományos gazdálkodási módszerekhez képest számos előnnyel jár ez a technológia.

Kevesebb föld, input és víz

Az egyik ilyen fő szempont a kisebb földhasználat: a növények függőleges egymásra helyezésével a vertikális gazdálkodás jelentősen csökkenti a mezőgazdasághoz szükséges földterület nagyságát, így más célokra, például lakások vagy rekreációs területek számára szabadul fel hely. Fontos előny még az egész éves termelés: a szabályozott beltéri környezetben termesztett növények egész évben termeszthetők, függetlenül az évszakos időjárási változásoktól.

A nagy energiahatékonyságú LED-es lámpák felváltották a hagyományos fényforrásokat a vertikális gazdaságokban, lehetővé téve a termelők számára, hogy utánozzák a napfényt, és beállítsák az egyes növényekhez szükséges intenzitást, időtartamot és hullámhosszt.

Jelentős kockázatcsökkentő tényező még az alacsonyabb vízigény. A vertikális termesztés a hagyományos módszerekhez képest akár 90%-kal kevesebb vizet használ fel a rendkívül hatékony hidroponikus vagy aeroponikus technológiáknak köszönhetően, amelyek a vizet újrahasznosítják és újrafelhasználják a rendszeren belül.

Kifejezetten sokat számít a termelés költségei és a fogyasztók elvárásai szempontjából is, hogy a vertikális művelésben megvalósítható a növényvédőszer-mentes gazdálkodás. Az ellenőrzött környezet kiküszöböli a kémiai növényvédő szerek és gyomirtók szükségességét, mivel a kártevők és betegségek számára barátságtalan környezetet biztosít.

Kontrolálltabb körülmények

Általában elmondható, hogy a vertikális művelés lényegesen kontrolláltabb körülmények között zajlik, mint a hagyományos termesztés. Az ellenőrzött környezetben történő gazdálkodás (CEA) lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a páratartalom, a hőmérséklet, a CO2-szint, a légáramlás és a fényspektrum szabályozásával egész évben optimális környezetet tartsanak fenn a növények növekedéséhez.

A vertikális termesztés ráadásul csökkentheti a szállításból eredő költségeket és így az ennek nyomán keletkező károsanyag-kibocsátást is. A helyben termesztett termékek ellensúlyozzák a távolsági szállítás szükségességét, az adott városok közelében, vagy akár magában a városban megvalósíthatók, ezáltal csökkentik a kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátást.

A fejlett szenzortechnológia és a gépi tanuló algoritmusok lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy valós időben nyomon kövessék a növények egészségi állapotát, növekedési ütemét és tápanyagszintjét, és szükség esetén kiigazításokat végezzenek a termelés optimalizálása érdekében.

Vannak azért buktatók is

Bár a vertikális gazdálkodás számos előnnyel jár, nem mentes a kihívásoktól sem. Jelenleg a vertikális gazdaságok létrehozásának jelentős kezdeti költségei vannak, igaz, a szükséges technológiák fejlődésével és a méretgazdaságossági előnyökkel azonban az árak várhatóan csökkenni fognak.

Ezenkívül nem minden növény alkalmas a vertikális gazdálkodásra. A hagyományos talajalapú gazdálkodásra továbbra is szükség lesz például a gumósok és egyes gabonafélék esetében. Ezen túlmenően a vertikális gazdálkodás megítélése a közvéleményben ma még kétséges, sok esetben negatív. Időbe telhet, amíg a fogyasztók jobban megismerik a gyakorlatot, és elfogadják azt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?