Ennyi volt: új tulajdonosa lett a híres dubaji csodafarmnak

Ennyi volt: új tulajdonosa lett a híres dubaji csodafarmnak

agrarszektor.hu
A Bustanicán, a világ legnagyobb beltéri vertikális farmján, 95 százalékos vízmegtakarítás mellett naponta 3 tonna zöldséget tudnak betakarítani. Az itt, fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi. Ezt vásárolta most fel az Emirates.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Emirates vendéglátásra szakosodott leányvállalata felvásárolta a korábban a légitársaság és az amerikai Crop One közös tulajdonában lévő Bustanica farmot. A Dubaj déli részén található 330 ezer négyzetméteres területen évente több mint 1 millió kilogramm kiváló minőségű leveles zöldséget - többek között petrezselymet, kelkáposztát, spenótot és különféle salátákat -, fűszernövényt, mikrozöldséget, termesztenek. A gigantikus méretű vertikális farm nem csupán a régió élelmiszerbiztonságának növeléséhez, de hatékony vízgazdálkodásához is hozzájárul, mivel a növénytermesztés során 95%-kal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos mezőgazdasági termelés esetében.

Az Emirates Bustanica működését a csúcstechnológia - mint a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia -, valamint egy magasan képzett belső csapat irányítja, amelyet agrárszakértők, agrármérnökök, kertészek és növénytudósok alkotnak. A farmon egész évben folyik a gazdálkodás, naponta áltagosan 3 tonna zöldséget takarítanak be. Mivel nem használnak sem növényvédő szereket, sem gyomírtókat, a tápanyagokban gazdag termés olyan frissen és tisztán kerül a fogyasztókhoz, hogy közvetlenül a csomagolásból lehet fogyasztani. Az Emirates Bustanica fenntarthatósági elkötelezettségét bizonyítja, hogy az év elején Dubajban megrendezett ENSZ éghajlatváltozási konferencia hivatalos élelmiszer-beszállítója volt. A vertikális farm friss terményeit az Emirates és más légitársaságok utasai a fedélzeten felszolgált ételekben már közel két éve kóstolhatják, az Egyesült Arab Emírségekbe látogatók pedig a szupermarketekben vásárolhatják meg a Bustanica zöldségeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58