Különleges farmot avattak Dubaiban: nincs még egy ilyen a világon

Különleges farmot avattak Dubaiban: nincs még egy ilyen a világon

agrarszektor.hu
A Bustanica - ami arabul kertet vagy gyümölcsöskertet jelent - nevet viselő dubaji vertikális farmon 330 ezer négyzetméteren, évente 1 millió kilogramm növényvédőszer-, gyomirtószer- és vegyszermentes leveles zöldséget termesztenek, és több mint 250 millió liter vizet takarítanak meg. Az Emirates légitársaság utasai már júliustól kóstolhatják az innen származó zöldségeket a fedélzeti menüjükben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Dubajban található gigantikus vertikális farm évente több mint 1 millió kilogramm kiváló minőségű leveles zöldség termesztésére alkalmas, melyhez 95 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos szántóföldi termelés esetében. A farmon egyszerre 1 millió palánta fejlődik, amelyek napi 3 tonna termést adnak. A vízfelhasználás minimalizálása és a hatékonyság maximalizálása érdekében a farm zárt ciklusú rendszerét úgy alakították ki, hogy a tápanyagokban gazdag víz folyamatosan visszakering minden egyes növényhez. Amikor a víz elpárolog, visszanyerik és újrahasznosítják a rendszerben, így évente 250 millió liter vizet takarítanak meg a hagyományos gazdálkodással összehasonlítva. A farm egész évben, folyamatosan terem, és ez a folyamatos termesztési ciklus biztosítja, hogy a növényvédő szerek, gyomirtók vagy vegyszerek nélkül előállított alapanyagok frissek és tiszták legyenek - olvasható a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vertikális farm működését csúcstechnológia, mesterséges intelligencia, valamint egy magasan képzett belső csapat irányítja, melyet agrárszakértők, agrármérnökök, kertészek és növénytudósok alkotnak. Az Emirates utasai júliustól kóstolhatják ezeket az ízletes leveles zöldségeket - többek között fejes salátát, rukkolát, különféle salátaleveleket és spenótot - a járatok fedélzetén. A vertikális farmon termesztett zöldségek nem csak a levegőben lesznek elérhetőek hiszen hamarosan a dubaji szupermarketekben is megvásárolhatják a terményeket a helyiek és a turisták. A jövőben a tervek szerint gyümölcsök és további zöldségfélék termesztésével is gazdagodni fog a Bustanica. A világrekorder farmot 40 millió dolláros befektetésből hozta létre az Emirates fedélzeti kiszolgálásra szakosodott leányvállalata és a Crop One, a technológia által vezérelt beltéri vertikális növénytermesztés iparági vezető vállalata.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?