Elindult a nagy pénzosztás: milliárdokat szórnak szét a magyar termelők között

Elindult a nagy pénzosztás: milliárdokat szórnak szét a magyar termelők között

agrarszektor.hu
Magyarországon nagy segítséget jelentett az élelmiszeripari vállalkozások számára a múlt év októberében elindított energiaköltség-támogatási program. Majdnem 300 élelmiszeripari vállalkozás részesült a kormányzati támogatásból. Eddig csaknem hárommilliárd forint jutott el az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó kis- és közepes vállalkozásokhoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a feldolgozóipari KKV energiaköltség- és beruházástámogatási program keretében eddig mintegy 300 élelmiszeripari cég pályázott sikeresen. A költségvetésből így mintegy hárommilliárd forintnyi támogatást kaptak az érintett vállalkozások. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium október 20-án nyitotta meg a felhívást, amelynek köszönhetően az energiaintenzív termelő kis- közepes vállalkozások növekvő energiaköltségeik finanszírozásához kérhettek állami segítséget. A programban az előző év azonos időszakához viszonyított energiaköltség-emelkedés 50 százalékát vállalja át az állam a pályázaton nyertes feldolgozással foglalkozó vállalkozásoktól - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vissza nem térítendő közvetlen támogatást a cégek 2022. október, november, december és 2023. január, február, március havi energiaszámlák fedezésére használhatják fel. A tárcavezető hozzátette, a támogatási kérelmek benyújtása jelenleg is zajlik, és energiahatékonysági beruházások támogatására is lehetett pályázni. A Széchenyi-kártya program keretében hitelt igénylő kkv-k önerő-támogatásban is részesülhetnek, ami azt jelenti, hogy segítséget kapnak a kedvezményes kamatozás mellett a bankok által elvárt önerő előteremtésében is. Az érintettek 2023. december 15-ig pályázhatnak az önerő kiegészítő támogatására.

Ahogyan lapunk is megírta, a mikrovállalkozásként működő hentesüzletek támogatásának keretösszege 4,5 milliárd forint, az egy kedvezményezett részére kifizethető támogatás összege 3 millió forint. Amennyiben pedig az üzletben forgalmazott húsból, húskészítményből helyben történő fogyasztásra vendéglátó-ipari termék készül, akkor maximálisan 3,5 millió forint is igénybe vehető a felhívás keretében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27