Eltűnt a jó minőségű magyar kukorica a piacról: egyre több a fertőzött termény

Eltűnt a jó minőségű magyar kukorica a piacról: egyre több a fertőzött termény

agrarszektor.hu
A Magyar Bioüzemanyag Szövetség tagvállalatai együttesen évente több millió tonna kukoricát, repcét és árpát dolgoznak fel. A Szövetség mély ismeretekkel rendelkezik, a magyar mezőgazdaságról, szereplőivel szoros kapcsolatot ápolnak. Több tag már 2022 augusztusában megkereste a döntéshozókat, és figyelmeztetett a magyar termést befolyásoló, a magyar élelmiszerbiztonságot komolyan veszélyeztető aflatoxin-szennyezett kukoricatermés problémájára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az uniós jogszabályok szerint a 20 ppb (parts per billion [részecske per milliárd]) fölötti aflatoxin-tartalmú kukorica semmilyen élelmiszerben vagy takarmányban nem használható fel. Tagvállalataik a határérték alatti takarmánykukoricából ma egyetlen integrált folyamat során fele-fele arányban készítenek bioüzemanyagot és állati takarmányt, egyes esetekben élelmiszer-alapanyagot - kiváló minőségben. Így tudnak biztonságos alapanyagot kínálni a magyar tejtermelőknek és élelmiszeripari gyártóknak. Évente több százezer tonna ilyen terméket állítanak elő, ami kulcsfontosságú az élelmiszerlánc biztonsága szempontjából Magyarországon - írja a Magyar Bioüzemanyag Szövetség közleményében.

A behozatali tilalmat az állítólagos alacsony árakkal indokolták. Ezzel szemben akár az abszolút-, akár az Európa más részein tapasztalható árakhoz viszonyítjuk, a kukorica Magyarországon inkább magas, mint alacsony árúnak mondható. Időközben az alacsony aflatoxin tartalmú kukorica mennyisége is aggasztó mértékűre csökkent. Az elmúlt hetekben így egyre nyilvánvalóbbá vált az aflatoxinprobléma súlyossága. A Magyar Bioüzemanyag Szövetség a kialakult helyzetben fontosnak tartja jelezni, hogy:

Mi a kezdetektől következetesen és pontosan tájékoztattuk a kormányt az aflatoxinos kukoricatermés okozta problémáról és annak mértékéről. Ezek az erőfeszítések eddig elutasításba ütköztek. Tudomásunk van arról a híresztelésről, miszerint a kormány nagylelkű pénzeszközöket ajánlott volna fel tagjainknak a helyzet megoldására, ez azonban nem igaz. Ellenkezőleg: a kormány az eddigiekben nem javasolt megoldást egyik tagvállalatunknak sem. Továbbra sincs tudomásunk arról, hogy a kormányzat hogyan tervezi rendezni a kialakult helyzetet, így a tavalyi toxinos kukoricatermés ügye jelenleg is megoldásra vár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?