Nagy kihívások előtt a magyar borászok: így segítenék az ágazat szereplőit

Nagy kihívások előtt a magyar borászok: így segítenék az ágazat szereplőit

agrarszektor.hu
A hazai szőlő- és borágazat kiemelt jelentőséggel bír, zászlóshajóként húzza a magyar mezőgazdaságot. Az Agrárminisztériumot és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát kiemelt partneri viszony fűzi egymáshoz, mindig nyíltan és őszintén tudtunk beszélni a kihívásokról, a munkáról - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Elnökségi ülésén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető kiemelte, a háború és a szankciók miatt most még több kihívással kell az agráriumnak megküzdenie. De a kormány és a szaktárca ezekben a nehezebb időkben is prioritásként kezeli a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) állami támogatásának biztosítását. Az Agrárminisztérium továbbra is számít a szervezet és a kötelékébe tartozó mintegy 28 ezer magyar gazda, valamint a hegybírók magas szakmai színvonalú munkájára, megbízhatóságra, többek között az új borjogi szabályozás végrehajtásában. Az egyablakos ügyintézés a HNT által felügyelt informatikai rendszeren keresztül, a hegybírók közreműködésével valósul meg. Ez nagy könnyítés az ágazat szereplőinek, egyben felelősséget követel meg a hegybíróktól, húzta alá a miniszter.  

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István kifejezte abbéli reményét is, hogy a jövőben is folytatódnak a HNT által elindított piacszervezési intézkedések, mint a szakmaközi bormarketing és a biológiai alapok biztosítása. E két program jó példája annak, hogy a szőlészek és a borászok maguk is tenni akarnak piaci helyzetük javítása érdekében, felismerik a problémát, kidolgozzák a stratégiát és az intézkedéseket is végrehajtják.

A HNT az ülésen új elnökséget választott. A leköszönő elnök, Légli Ottó 2015 óta vezette a szervezetet, helyét Frittmann János vette át. A miniszter gratulált az új elnökség tagjainak, és elmondta, a HNT vezető testülete mindig magas színvonalon látja el a jogszabályok által rá bízott állami feladatokat, képviseli a borvidéki településeken gazdálkodók érdekeit. Konszenzust alakít ki, hogy a hazai szőlész-borász társadalom egységes álláspontját képviselje az Agrárminisztérium, a nemzeti és uniós döntéshozók irányába. Mindennek köszönhetően a magyar borok, borászatok, borászok újra ott vannak Európa élvonalában, hangsúlyozta a tárcavezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03