Nem kegyelmezett a Nébih: keményen lecsaptak a tűzifával trükköző árusokra

Nem kegyelmezett a Nébih: keményen lecsaptak a tűzifával trükköző árusokra

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) faanyagellenőrei 10 cégből álló hálózat „faanyag-szőkítési tevékenységét” szüntették be. A hatóság összesen 6,1 millió forintos bevételelkobzást, valamint 11,2 millió forintos bírságot szabott ki, emellett 4 cég faanyag-kereskedelmi tevékenységét felfüggesztette.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Társhatósági jelzés alapján kezdtek vizsgálni egy csoportot a Nébih faanyagellenőrei. A hálózatban működő cégek közül hat kizárólag számlákat állított ki, valós faanyag-kereskedelmi tevékenységet nem végzett. A körhöz tartozó további négy cég azonban, különböző Tolna vármegyei településeken, valóban működött - olvasható a Nébih oldalán.

Az érintett társaságok egymás között pókháló-szerűen adták-vették a fatermékeket, ellehetetlenítve ezzel azok nyomonkövethetőségét. Éppen emiatt azonban a hatósági ellenőrzés során a vizsgált cégek nem is tudták igazolni a fatermékek származását, ami alapvető követelmény a faanyag-kereskedelemben. A hatóság a megfelelően részletes árukísérő dokumentumok hiánya miatt összesen 6,1 millió forintos bevételelkobzást, valamint 11,2 millió forintos bírságot szabott ki a négy működő cégre. Az érintett 10 cég többsége nem volt bejelentkezve a Nébih faanyag-kereskedelmi rendszerébe. Azon vállalkozások tevékenységét azonban, akik szerepeltek a rendszerben – az ellenőrzést követően – a hatóság felfüggesztette. Amennyiben a Nébih igazolatlan eredetű faterméket forgalmazó céget talál, annak kapcsolati hálóját feltérképezi, és szükség szerint tovább követi az illegális eredetű faanyagot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?