Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak nyáron a diákok a magyar földeken

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak nyáron a diákok a magyar földeken

agrarszektor.hu
Sok fiatalnak hivatalosan is elkezdődött már a nyári szünet, ami azt jelenti, hogy a diákmunkák iránt is egyre nagyobb lesz a kereslet. Sok olyan munkakör van, amely évek óta a „repertoárján' van a diákszövetségeknek, ugyanakkor szinte folyamatosan találkozhatunk újabb pozíciókkal is - ilyenek például a mezőgazdasági munkák is. Bár egy-egy állás korábban is akadt már az agrárszektorban, mostanra azonban megsokszorozódtak ezek a hirdetések. Mindez talán nem is lehet annyira meglepő, hiszen már jó ideje hallhattuk, láthattuk, hogy komoly munkaerőhiány van a hazai agráriumban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lapunk korábban megírta, hogy a magyar mezőgazdaságnak évtizedes, strukturális gondokkal kell megküzdenie, amely a kertészeti ágazatokban akár több milliós kárt is okoz éves szinten. A munkaerőhiány mára már általánossá vált a magyar gazdaságban és az agráriumban. Jellemzően alacsonyabbak a jövedelemszintek, mint egyes másik nemzetgazdasági ágakban. Emellett az itteni munkavégzés általában keményebb fizikai tevékenység, ami kevésbé vonzó a munkavállalók számára. A modernizáció és a folyamatosan fejlődő technikák, a megújuló digitalizációs folyamatok próbák elé állítják a nemzedékek óta gazdálkodókat. Nincsen elég képzett szakember, az újabb gépek kezeléséhez pedig egyelőre nincs elegendő rutinja a mezőgazdászoknak, ugyanis ezekhez már nem elegendő az évtizedekkel ezelőtti gépészeti tudás. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Így hát már nem is olyan meglepő, hogy a diákokat is próbálják becsalogatni ebbe a szektorba. Az állásportálokat böngészve több mezőgazdasági diákmunkával is találkozhatunk: jelenleg (2023. június 19.) a Profession.hu-n talált hirdetés szerint keresnek lelkes diákokat kukorica címerezésre, mely során a kukorica virágát felfelé irányuló határozott mozdulattal távolítják el a szárától. A pozíció betöltéséhez legalább 15 évesnek kell lenni, és nem árt, ha az illető jó fizikummal rendelkezik és jól terhelhető, csapatjátékos. A fizetés bruttó 1500-2000 forint/óra. Itt fontos megemlíteni, hogy diákmunkát (többnyire) aktív, nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal lehet vállalni.

A Meló-Diákon is fellelhetők mezőgazdasági állások: bruttó 1500 forintos órabérért napraforgóföldekre keresnek diákokat. A hirdetés szerint könnyen betanulható munka, Szegedről és Hódmezővásárhelyről buszt is biztosítanak. Kiemelik, hogy júliustól legalább heti 4 napot el kell tudni vállalnia annak, aki jelentkezik. Pécsre is keresnek címerezőket, a rövid hirdetésben írtak szerint 9 órás egy műszak, ami időjárástól is függ. A fő feladat a címerező diákok munkájának lekövetése. A bér bruttó 1723 forint/óra.

Sátoraljaújhelyre szintén címerezésre keresnek diákokat, a feladat az, hogy a csapattal végig kell menni a sorokon és minden kukoricából egy egyszerű mozdulattal el kell távolítani a címert. A munkavégzés hétfőtől péntekig tart reggel 6 órától délután 2 óráig. A bérezés itt is bruttó 1500 forint/óra, azonban már bónuszok is lehetnek: 80 ledolgozott munkaóra után plusz 15.000 forint, 120 ledolgozott munkaóra után plusz 10.000 forint és 160 ledolgozott munkaóra után további 15.000 forint.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Fürgediáknál is lehet válogatni néhány mezőgazdasági munka között, keresnek például utóellenőrt, mely során levágott kukoricák virágzatát kell utóellenőrizni, a leírás szerint gyakorlatilag csak sétálni kell. Települések között itt is biztosítanak buszjáratokat. 15 éves kortól lehet jelentkezni, a bér 25 év alatt nettó 1500 forint, felette bruttó 1500.

Itt már lehet picit komolyabb munkakört is találni, hiszen növénynemesítő feladatkörre is keresnek fiatalokat. A jelentkezők feladata az alábbi lesz: porzás-szigetelés, a növények mesterséges beporzása, papírtasakok elhelyezése a kukorica virágzatán. A munkavégzéshez adnak védőfelszereléseket, a pihenéshez és tisztálkodáshoz pedig sátrakat biztosítanak. 5 nap alatt akár bruttó 62 ezer forintot is lehet keresni, ami 25 év alatt nettóban értendő. A munkaidő reggel 6-tól délután fél 3-ig tart, a munkavégzés helye Szeged külterületén van. Buszt biztosítanak a belvárosból a kijutáshoz.

Növénytermesztési kisegítőnek is lehet jelentkezni, buszjárat biztosított. A feladat üvegházi paradicsomszedés, akár két műszakban: 06:00-14:50 vagy 14-20:20 között lehet vállalni a munkát. Bérezés nincsen konkrétan feltüntetve, de a leírás alapján teljesítménybérezés van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?