Most lehull a lepel: így drágult meg kegyetlenül a gazdák élete Magyarországon

Most lehull a lepel: így drágult meg kegyetlenül a gazdák élete Magyarországon

agrarszektor.hu
Elképesztő hónapokat, sőt, éveket tudhat maga mögött az agrárium Európában. A tavaly kitört háború felforgatta az egész szektort, ráadásul a szélsőséges időjárási körülmények csak tovább nehezítették a helyzetet. Mindez pedig meglátszik az árakon és a termelésen is. Az Eurostat által közzétett mezőgazdasági árindexek adatai alapján elmondható, hogy 2023 első negyedévében folyamatosan emelkedtek a mezőgazdasági nyersanyagárak, és egyelőre nem látni, hogy ez egyhamar megfordulna.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022 első negyedéve (2022. első negyedév) és 2023 első negyedéve között a mezőgazdasági termékek uniós átlagára (kibocsátás) összességében jelentősen emelkedett ugyanazon termékkosár esetében (+17%). Ugyanakkor ez visszaesést jelent az előző negyedévhez képest (2021 negyedik negyedéve és 2022 negyedik negyedéve között +26% volt). Ezen a termékkosáron belül különösen erősen emelkedett a tojás (EU-szerte átlagosan +60%), a rizs (+51%), az olajbogyó és a sertés (mindkettő +49%) ára. A tojás általános uniós árnövekedése nemcsak a takarmánygabona hiányát és az Ukrajnából származó gabonaexport csökkenését tükrözte, hanem a madárinfluenza Belgiumban és Hollandiában való felbukkanását is - írja az Eurostat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdálkodók élete is jócskán megdrágult az elmúlt időben, hiszen tulajdonképpen minden - nyersanyag, energia, szállítás, inputanyagok és sok minden más is - megdrágult. Ezen a kosáron belül is tehát jelentős áremelkedés volt tapasztalható a takarmányok (+16%), a vetőmagok és ültetőanyagok (14%), valamint a növényvédő szerek (+12%) esetében. 2022 első negyedéve és 2023 első negyedéve között valamennyi uniós országban nőtt mind a mezőgazdasági kibocsátás, mind a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások átlagára.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdasági kibocsátás átlagárának növekedési üteme Spanyolországban és Portugáliában volt a legnagyobb (+33%), Magyarországon pedig +24%. Az Ibériai-félszigeten 2023-ban bekövetkezett aszály a termelés csökkenéséhez vezetett, ami további lendületet adott az áremelkedésnek. Litvánia volt az egyetlen uniós ország, ahol a mezőgazdasági termelés átlagára csökkent ebben az időszakban (-2%). A beruházásokhoz nem kapcsolódó ráfordítások átlagárában a legnagyobb mértékű növekedést Magyarországon (+29%), Lengyelországban (+20%) és Szlovákiában (+19%) regisztrálták. A legalacsonyabb növekedési rátát Hollandiában (+1%), Máltán és Luxemburgban (egyaránt +3%) mérték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03