Milliárdokat osztottak szét a magyar termelők között: ők jutottak pénzhez

Milliárdokat osztottak szét a magyar termelők között: ők jutottak pénzhez

agrarszektor.hu
A múlt év legfőbb jellemzője volt, hogy eddig nem tapasztalt mértékű aszállyal szembesültek a mezőgazdasági termelők, ami jelentős kihívások elé állította a kockázatkezelési rendszert. A kárenyhítő juttatási igények közül jogosnak ítélt kérelmek száma jelentősen megemelkedett, és a 2021-es 5780-ról 22 320-ra nőtt. A jogosan igényelt összeg 405 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi évben rendkívüli aszállyal szembesültek a mezőgazdasági termelők, ami jelentős kihívások elé állította a kockázatkezelési rendszert. Nőtt a mezőgazdasági kockázatkelési rendszerbe bejelentkezett növénytermesztők száma tavaly, de hiába egészítette ki az alapot a kormány a költségvetésből több mint negyvenmilliárd forinttal, ez is csak a jogos igények négyötödére jelentett fedezetet. A kárenyhítési rendszer által lefedett területek közül a szántóföldi kultúrák nagysága nőtt, az ültetvények és a szántóföldi zöldségtermő területek viszont csökkentek az előző évhez képest - írja a vg.hu.

A kárbejelentések száma ötvenezer fölött volt

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) agrárkárenyhítési rendszer működéséről szóló összefoglalója szerint a kárbejelentések száma ötvenezer fölé emelkedett, és rekordösszegű, 63,315 milliárd forint értékű jogos igényt adtak be a gazdálkodók kárenyhítő juttatásra. Erre a kárenyhítési alapban rendelkezésre álló forrás nem jelentett elegendő fedezetet, ezért a kormány 41,124 milliárd forint többlettámogatást biztosított erre a célra.

Ezzel együtt - 20 százalékos visszaosztási ráta alkalmazásával - 50,229 milliárd forintot fizettek ki a termelőknek az agrár-kárenyhítési alapból. Az I. pilléres biztosítási rendszerben tavaly 72751 üzem vett részt, ami 0,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábban csatlakozott 73 068-nál. A létszámcsökkenést a kötelező részvétel 1 százalékos csökkenése (59 710-ről 59 187-re), a korábban önkéntesen csatlakozott tagok 6 százalékának kiválása (8422-ből 7884 maradt), valamint a tavaly önkéntesen csatlakozók számának 17,1 százalékos növekedése (4936-ról 5780-ra) okozta. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A juttatás több mint kilencven százalékát a szántóföldi növények termelőinek fizették ki

 A vetésterülethez viszonyított lefedettség az elmúlt években az egyes ágazatokban közeledett egymáshoz, tavaly a ültetvényeké 93,8 százalékra csökkent, a zöldségtermő területeké 93,7 százalékra nőtt, a szántóföldi növényeké pedig 92,9 százalékkal változatlan maradt. A kárenyhítő juttatás 98,2 százalékát aszálykárra fordították, a maradék 1,8 százalék pedig hét kárnem között oszlott meg. Utóbbiak közül is kiemelkedett a tavaszi fagykár, amire az összes juttatás 1,3 százalékát fizették ki.

Növénykultúrák szerint vizsgálva a kárenyhítést, az AKI számai szerint a juttatás 90,4 százalékát az aszállyal leginkább érintett szántóföldi növények termelőinek fizették ki. Az ültetvények 6, a szántóföldi zöldségek 3,6 százalékkal részesedtek a kárenyhítésből, a középvállalkozások közben a befizetett kárenyhítési hozzájárulások 8,7-szeresét, míg a nagy- és kisvállalkozások a 7,8-szorosát, illetve 7,7-szeresét „kapták vissza”, a mikrovállalkozások pedig az 5,4-szeresét. 

Megközelítőleg a díjtámogatás felét kapták meg a gazdák

A II. pillérben a díjtámogatott biztosítási díjat befizető gazdaságok száma és az általuk befizetett díjak is emelkedtek az előző évhez képest. A gazdaságok száma 7,2 százalékkal emelkedett, az általuk befizetett díjak pedig 65,4 százalékkal nőttek és megközelítették a 30 milliárd forintot. A díjtámogatott biztosításokkal lefedett területek aránya a szántóföldi növényeknél 44,4-ről 45,8 százalékra emelkedett.

Ezen belül a nagyobb területen termesztett növénykultúrák (búza, kukorica, napraforgó, káposztarepce és árpa) lefedettsége 1,2-3 százalékponttal növekedett. Az ültetvényeknél viszont a 2021-es csökkenés folytatódott, az előző évi 11,8-ről 10,5 százalékra. A zöldségtermő területek díjtámogatott biztosításokkal történő lefedettsége ugyanakkor 2,4 százalékponttal, 53,4 százalékra emelkedett.

A kárkifizetések óriási mértékben, 451,9 százalékkal növekedtek, és elérték a 49,9 milliárd forintot, meghaladva a biztosítók díjbevételét. Tavaly, ahogy 2021-ben, illetve az azt megelőző hét évben is, a támogatási igény meghaladta a rendelkezésre álló forrásokat, így a megemelt keretösszeg ellenére visszaosztásra volt szükség. Ennek eredményeként biztosítási típustól függően a biztosított termelők a díjak 40, illetve 57 százalékát kaphatták vissza támogatásként.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavalyi nyár szinte jégmentes volt

A rendszer harmadik pillérét jelentő országos jégkármérsékló rendszer 2022-ben is április 15. és szeptember 30. között működött. Áprilisban és májusban a régiók többségében többször kellett beüzemelni, mint egy évvel korábban, majd az aszályos júliusban és augusztusban sokkal ritkábban és alapvetően csak helyi jelleggel fordult elő jégveszély. Ezek után szeptemberben ismét a megszokottnál több napon volt szükség a rendszer beindítására.

A IV. pillér, a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer a biztosítás és a támogatás elemeit ötvöző kockázatkezelési eszköz, amely egyedi módon nem csupán az időjárás által okozott károk, hanem a termelési, gazdasági és piaci kockázatok ellen is pénzügyi védelmet nyújt. Ez a rendszer a növénytermesztők mellett az állattenyésztők számára is nyitva áll, a részvétel pedig önkéntes és a termelői öngondoskodáson alapul. A résztvevők száma itt még jelentősen elmarad az I. és II. pillértől: az új csatlakozókkal együtt tavaly 195 tagja volt a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszernek. Ezek 48,7 százaléka állattartó, 39 százaléka növénytermesztő,11,3 százaléka vegyes gazdaság,1 százaléka pedig nem volt besorolható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02