Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Eltűnhet a boltból sokak kedvence

Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Eltűnhet a boltból sokak kedvence

agrarszektor.hu
Spanyolország déli részét már második éve pusztítja a szárazság, ami miatt az idei szezonban harmadával elmaradhat az olívaolaj-termelés a négyéves átlagtól - ezt a madridi mezőgazdasági minisztérium közölte. Spanyolország a világ legnagyobb termelője, így nem véletlen, hogy a világ olívaolaj-kibocsátásának mintegy 40 százalékát adja. Tavasszal viszont a fák virágzása idején tapasztaltak szokatlan hőhullámokat, ami a tartós szárazsággal együtt súlyos károkat okozott. Emiatt hiány alakult ki, és jelentősen megugrottak az árak. Ami pedig még ennél is aggasztóbb, hogy Európából eltűnhet az egész iparág.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A madridi agrártárca jelentése szerint a 2023-2024-es szezonban várhatóan 756 300 tonna olívaolajat állítanak majd elő, ami ugyan jóval meghaladja a tavalyi 663 ezer tonnát, amikor a kibocsátás a felére csökkent, de messze elmarad a négyéves átlagtól, amelyet viszonyítási alapként általában tekintetbe vesznek. Andalúziában, ahonnan a spanyol olívaolaj 70 százaléka származik, a becslések szerint a szüretelt mennyiség 40 százalékkal marad el az átlagtól. Az ágazat létét az elsivatagosodás és az aszály folyamatosan fenyegeti, Madrid szerint a spanyol termőterület ötöde válhat terméketlenné - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Október elsején kezdpdött a szüret, a tavalyi gyenge termés miatt pedig 45%-kal alacsonyabbak az olívaolaj-készletek az egy évvel korábbihoz képest, ami tovább növeli az árakat. Az extraszűz olívaolaj ára például  megduplázódott az év eleje óta Spanyolországban, szeptemberben hivatalos adatok szerint elérte a kilónkénti 8,2 eurót.

A bort sem kímélte az időjárás

Spanyolországan és Olaszországban a bortermés is gyengébb lesz a kedvezőtlen időjárás miatt: az Európai Bizottság friss becslése szerint 14, illetve 12 százalékkal marad el a tavalyitól. Emiatt az Európai Unió teljes kibocsátása az első becslés szerint 150 millió hektoliter lesz, 6 százalékkal kisebb, mint a 2022-es. Olaszország emiatt elveszíti az első számú globális bortermelő pozícióját, amit kilenc év után ismét Franciaország vesz majd át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?