Egyre több gazda adhatja fel a harcot: sokan végleg befejezhetik a termelést

Egyre több gazda adhatja fel a harcot: sokan végleg befejezhetik a termelést

agrarszektor.hu
Hatalmas veszteségeket okozott idén az aszály szinte a teljes mezőgazdaságban Európában, és habár az extrém időjárás következményei még nem láthatók, az árak szempontjából semmi jóra nem lehet számítani. Az biztos, hogy tanulságos lesz a 2022-es év, és sok gazdálkodó dönthet a tevékenység befejezése mellett a folyamatosan dráguló alapanyagok miatt, a növénytermesztők részben az elszálló műtrágyaárak, míg az állattartóknak az egekbe szökő takarmányárak okozzák az ellehetetlenülést. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Óriási pusztítást végzett egész Európában a szárazság és a hőhullámokat lezáró viharos időjárás, az aszály szinte a teljes mezőgazdaságban súlyos veszteségeket okozott - írja a Világgazdaság. Habár pontos adatokat még nem lehet mondani a 2022-es évről, az szinte biztos, hogy minden termékpályán áremelkedésekhez vezetnek a szárazság miatt elmaradó hozamok. Az biztos, hogy a gazdáknak alkalmazkodniuk kell az egyre szélsőségesebb időjáráshoz, és változtatni kell az évtizedek óta bevett termelési gyakorlatokon. Ugyanakkor sok gazdálkodónak várhatóan az idén nyári aszály már a tevékenység befejezését hozza magával, aminek a legfőbb oka a folyamatosan emelkedő alapanyagárak. 

A csapadékhiány gyakorlatilag az összes országban, az agrárium minden területén komoly károkat okozott, és jelentős csökkenés állt be a szántóföldi növények terméshozamában. Nemcsak a növénytermesztőket, de Belgiumban és Hollandiában a zöldség- és gyümölcstermesztőket is jelentős veszteségek érik, emellett az állattartókat is óriási kihívások elé állította a szárazság. A legelők kiégtek, emiatt a tejtermelők rekordalacsony hozamot értek el, ami várhatóan tovább drágítja a tejtermékeket és a vajat, de a takarmányárak további drágulására is fel kell készülni. Sok országban még azokon a területeken sem sikerült felvenni a harcot a szárazsággal, ahol kiépített öntözőrendszerek vannak, a csapadékhiány miatt ugyanis a hatóságok korlátozzák egyebek mellett a mezőgazdasági vízfelhasználást is a természetes vizek, például a nagyobb folyók rekordalacsony vízállása miatt.

Az Európai Bizottság is lépett, a tagállamok többségi támogatásával ugyanis enyhített az unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) környezeti szempontjain. Így a gazdáknak a jövő év végéig van lehetőségük az ugaroltatott területeken is a termelésre, emellett a vetésforgóra vonatkozó szabály alkalmazását is elhalasztják a tagállamok.  A vetésforgóra vonatkozó uniós szabályozás kimondja, hogy nem lehet két egymást követő évben ugyanazt a növénykultúrát vetni az adott területre. A mentességnek köszönhetően a búzatermés hozamának növelésére számítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?