2 milliárdos fejlesztés a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agronál

2 milliárdos fejlesztés a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agronál

agrarszektor.hu
Jelentős mezőgazdasági beruházást, gabonatároló silót, szárítót, tisztító és kiszolgáló technológiát adott át Jánossomorján a Talentis Agro Csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. A közel 2 milliárd forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően olyan magas színvonalú létesítmények jöttek létre, amelyekkel hosszú ideig biztonságosan és a kor kihívásainak megfelelően raktározható a szemes termény.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Győr-Moson-Sopron vármegyében, a Mosonmagyaróvári járásban található Jánossomorján létrehozott fejlesztés keretében 1 darab gabonaszárító, az ehhez tartozó elő-, és utótisztító berendezés, továbbá 8 darab toronysiló épült. A holding célja a kapacitásnövelő beruházással az, hogy környezetkímélő módon, energia-, és költséghatékonyan növelje a versenyképességét.

Nagy István agrárminiszter a fejlesztés átadóján elmondta, hogy hazai agrárium megújítása érdekében a kormány 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít az uniós fejlesztési források mellé a vidékfejlesztésben. Ennek köszönhetően a 2027-ig tartó időszakban a KAP II. pillére keretében mintegy 4300 milliárd forintot fordítanak a magyar mezőgazdaság, élelmiszeripar és a vidéki települések fejlesztésére. A tárcavezető elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében 2016 óta mintegy 1300 olyan mezőgazdasági beruházást támogattak 180 milliárd forint értékben, amelynek keretében gabonatároló kapacitások is létesültek vagy újultak meg, mindez pedig hozzávetőleg 2 millió tonna raktárkapacitás fejlesztését érintette a meglévő mintegy 20 millió tonnás kapacitás mellé - tette hozzá a tárcavezető.

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa elmondta, hogy a beruházás 2 milliárd forintba került. A silós tárolásban az új berendezéseknek köszönhetően tudják hozni a közel 100%-ot. A tároló hűtött, ezért teljesen kizárható a rovarkár. 50%-kal kevesebb földgázt fogyaszt, mint az előző változatok. A csoport tulajdonosa azt is elmondta, hogy közel 50 milliárd forint fejlesztést fognak végrehajtani a Gallicoop-nál, teljesen új vágóhidat és két új pulykatelepet terveznek építeni.

Az aszályos időszakok, a növekvő élelmiszerigények és a klímaváltozás mindig sürgetik azokat a beruházásokat, amelyek segítségével hatékonyabbá tehető a növénytermesztés, az állattenyésztés. A Talentis Agro Csoport megalakulása után az első ötéves tervét teljesítette - 2023-ban közel 59 milliárd forint éves árbevétel mellett 7,2 milliárd forint EBITDA-ra számít, ebben a mezőgazdaságnak igen nem kedvező környezetben.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a megtermelt gabonát tudni kell hatékonyan szárítani, tisztítani és tárolni, akár hosszabb távon is. A most átadott fejlesztés képes ennek a feladatnak az ellátására, valamint a Lajta-Hanság Zrt. gazdálkodási területén a meglévő, a 2022. évben megvalósult, és a 2024. év májusában átadásra kerülő, mindösszesen 1055 ha öntözött területen megtermelt jó minőségű, és akár megduplázott termésmennyiség tárolására. A Talentis Agro Holdingon belül az alföldi régióban is megmegvalósítanak gabona terményszárító-, és siló beruházást, a jánossomorjai fejlesztésünkhöz hasonlóan, a helyi kapacitásokhoz igazodó paraméterekkel, amely átadását 2024. tavaszra tervezik. A keleti országrészben is folytatódik az új pályázati ciklusban beruházás, ahol hasonló szárító-tároló fog épülni - árulta el középtávú terveit a vállalat vezérigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?