Elfajult a helyzet Németországban: drámai döntést hoztak a dühös gazdák

Elfajult a helyzet Németországban: drámai döntést hoztak a dühös gazdák

agrarszektor.hu
Traktoros útlezárásokkal kezdték meg az egy hetes tiltakozást a gazdák Németországban. A drasztikus lépésre a mezőgazdasági támogatások fokozatos megszüntetésére vonatkozó tervekre válaszul került sor, miközben a német kormánykoalíció a pénzügyeket próbálja meg rendbe tenni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Traktorokból és teherautókból álló konvojok lepték el a német utakat a hét elején a hajnali fagypont alatti hőmérsékletben, némelyiken a "Nincsenek gazdák, nincs élelem, nincs jövő" feliratú tiltakozó transzparensek láthatóak. A rendőrség jelentése szerint országszerte több helyen is lezárták az utakat és az autópálya-felhajtókat, ami a reggeli csúcsforgalomban forgalmi dugókat okozott, Berlinben pedig több tucat traktor zárta el a Brandenburgi kapuhoz vezető főútvonalat - írta meg a Reuters.

A gazdák megfogadták, hogy egy hétig tartó blokád alá fogják venni a főbb közlekedési és logisztikai útvonalakat, mondván, hogy az adókedvezmények megszüntetése miatt ellehetetlenülne a gazdaságok működése. A helyzet azért is nagyon kényes, mert a blokád egybeesik a mozdonyvezetők szakszervezete, a GDL által a hét végére meghirdetett sztrájkkal, amely szerdától az ország közútjait és vasútvonalait akadályozhatja.

Joachim Rukwied, a német mezőgazdasági termelők szövetségének (DBV) vezetője egy hétfőn megjelent interjúban együttérzést kért a nyilvánosságtól. A szakember a Stern magazin nyilatkozva elmondta, hogy

nem akarjuk elveszíteni azt a támogatást és szolidaritást, amelyet a lakosság nagy részétől kaptunk, de a gazdák nem fogják elfogadni a mezőgazdasági ágazatra tervezett adóemeléseket.

A szakember figyelmeztetett arra is, hogy a szélsőjobboldali aktivisták ne használják fel a tüntetéseket saját céljaik elérésére. ezt az aggodalmat osztotta Nancy Faeser belügyminiszter is, aki szerint a hatóságok figyelemmel kísérik a helyzetet. A múlt héten a gazdák ellenkezése arra késztette Olaf Scholz kancellár koalícióját, hogy a bírósági ítélet miatt késedelmet szenvedő 2024-es költségvetési tervezet véglegesítésénél váratlan változtatásokat eszközöljön, többek között a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó tervek módosítását.

Ahelyett, hogy hirtelen megszüntetnék a mezőgazdasági termelőknek a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó adókedvezményt, a támogatást idén 40%-kal, 2025-ben 30%-kal csökkentik, és 2026-tól megszűnik. A kormány azt a tervet is elvetette, hogy megszüntesse az erdészet és a mezőgazdaság számára a gépjárműadóban biztosított kedvezményes elbánást. A DBV szerint ugyanakkor ezek a változtatások nem elégségesek, és kitart a héten tervezett tiltakozások mellett.

Az Ifo gazdasági intézet vezetője, Clemens Fuest az RND médiacsoport szerint azt mondta, hogy a kormány adóreformjának terhei túlságosan a gazdákra hárulnak. A szakember úgy fogalmazott, hogy

csak azért, mert egy iparág a nehéz évek után talán most jó szakaszban van, még nem indokolt a terhek ilyen nagy részét egy ilyen csoportra hárítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?