Egyre durvább a belga gazdatüntetés: ki kellett menekíteni a minisztert

Egyre durvább a belga gazdatüntetés: ki kellett menekíteni a minisztert

MTI
Belgiumban a gazdák lezárták a Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat, a tengeri kikötő és Brüsszel közötti autópálya kijáratait, valamint a mellékutakat traktorok torlaszolják el - tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap január 30-án.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az országos tüntetést szervező szakszervezet, a Fiatal Gazdák Szövetségének (FJA) tájékoztatása szerint azt tervezik, hogy legalább 36 órára megakadályozzák a bejutást az ország második legnagyobb északi-tengeri kikötőjébe. Közölték, a kikötőt azért tették elérhetetlenné, mert a gazdák rovására kap gazdasági támogatást, illetve, a károsanyag-kibocsátásról szóló uniós irányelv szerint "negyvenszer többet bocsáthat ki", mint a gazdálkodók.

A napilap internetes oldalán arról számolt be, hogy Céline Tellier zöldpárti vallon környezetvédelmi miniszter a régió fővárosa, Namur közelében fekvő Daussoulx autópálya-csomópontjánál kialakult traktoros blokádnál félórás megbeszélést folytatott a megmozdulást szervező szakszervezet képviselőivel. A találkozón számos témát vitattak meg, többek között az új növényegészségügyi előírásokat és a gazdák számára nem elégséges termelői árak problémáját. A válaszokkal elégedetlen gazdák és miniszteri kíséret között dulakodás tört ki, Céline Tellier-t ezért a helyszínről ki kellett menekíteni - írták.

Nem akarjuk többé azt hallani, hogy majd megvizsgáljuk, hogy majd meglátjuk

- idézte a tüntetés résztvevőit a hírportál.

A szervezők közölték: az országos megmozdulás időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a megmozdulást, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő az aggodalmak kezelésére. Alexander De Croo belga miniszterelnök kedden találkozik a mezőgazdasági termelők szervezeteivel Brüsszelben.

A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet. A forgalomlassítással is járó megmozdulás Belgiumban már péntek este elkezdődött kisebb vidéki városok közelében. Vasárnap este a vallóniai Mons közelében a résztvevők autógumikat és szalmabálákat égettek, traktorjaikkal pedig akadályozták a Brüsszelt Párizzsal összekötő autópálya forgalmát.

Hétfő reggel óta a mezőgazdasági termelők megmozdulása jelentős zavarokat okoz főként az ország déli részének útjain, különösen a daussoulx-i autópálya-csomópontnál és az autópályák brüsszeli bejáratainál. A belga főváros vezetése azt ajánlja az autósoknak, hogy ne induljanak gépkocsival Brüsszelbe. A gazdák a belga főváros uniós negyedének egyes útjainak forgalmát lassítják traktorjaikkal.

A hét eleje óta mind Olaszországban, mind pedig Franciaországban új erőre kaptak a tüntetések. A gazdák egyre látványosabb megmozdulásokkal (útlezárások és forgalomlassítások) jelzik, hogy elégedetlenek a jelenlegi helyzetükkel és érdemi megoldást akarnak a problémáikra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?