Bulgáriában is beindultak a tüntetések: durva, mit követelnek a gazdák

Bulgáriában is beindultak a tüntetések: durva, mit követelnek a gazdák

MTI
Több másik uniós tagországot követően Bulgáriát is elérték a gazdatüntetések, a termelők hétfőn a szófiai szaktárca épülete előtt Kiril Vatev mezőgazdasági miniszter lemondását követelték, aki szerintük képtelen volt megvédeni a gazdákat az agrárszektort sújtó, egyre nagyobb kihívásoktól. Az utóbbi időben Európa-szerte gazdatüntetések voltak az alacsony eladási árak, a növekvő költségek, a túlszabályozás az és olcsó agrárimportok ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem sikerült neki megvédenie az érdekeinket az ukrán termékek beáramlásától

- jelentette ki Venciszlav Varbanov volt mezőgazdasági miniszter a helyi bTV televíziónak nyilatkozva a bolgár fővárosban. Varbanov jelenleg a bolgár mezőgazdasági termelők szövetségét vezeti. Felbőszült gazdák a bolgár televízió képsorai szerint szalmát égettek a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt, és a lángokat aztán tejjel oltották el. A termelők egy fontos fővárosi útvonalat is eltorlaszoltak egy ideig.

A tüntetők nem vettek részt Nyikolaj Denkov miniszterelnök más gazdaszervezetek képviselőivel tartott vasárnap esti megbeszélésén. Utóbbi gazdaszervezetek a tagságukkal tartott konzultációt követően akarnak arról dönteni, hogy elfogadják-e a kormány által felajánlott részleges kárpótlást, vagy beváltják korábbi fenyegetésüket, és országos megmozdulást szerveznek keddre. A bolgár gazdák tisztességtelen versenyre hivatkozva egyéb ukrán termékek mellett a búza, kukorica és repce importjára vonatkozó tilalmat sürgetik, és kárpótlást akarnak az ukrajnai háborúval összefüggő veszteségeikért.

Címlapkép forrása: MTI/AP/Valentina Petrova

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?