Áll a bál a lengyel-ukrán határon: drámai döntést hoztak a dühös fuvarozók

Áll a bál a lengyel-ukrán határon: drámai döntést hoztak a dühös fuvarozók

MTI
Ukrán fuvarozók február 15-re tiltakozó akciót hirdettek a határforgalmat akadályozó lengyel kollégáik blokádja miatt - adta hírül szerdán a Sztrana.ua ukrán hírportál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megmozdulás szervezői szerint a Dorohusk-Jahodin lengyel-ukrán határátkelőn fogják elállni a forgalmat az ukrán oldalon. Közleményükben tudatták azt is, hogy az ukrán hatóságok "semmiféle rosszallást vagy tilalmat" nem fogalmaztak meg a tervezett akció kapcsán.

Tavaly november óta a lengyel fuvarozók többször akadályozták a főbb határátkelők kamionforgalmát az ukrán határon. A lengyel fuvarozók az ukrán fuvarozóknak biztosított kedvezmények miatt tiltakoztak, amelyek állításuk szerint tisztességtelen versenyfeltételeket teremtettek. Követelték, hogy az EU állítsa vissza azt a rendszert, amelyben az EU-ba árut szállító ukrán cégeknek és az Ukrajnába belépő uniós kamionosoknak egyaránt engedélyre van szükségük ahhoz, hogy ott működhessenek.

Az utóbbi napokban a lengyel fuvarozók blokádjához a mezőgazdasági termelők is csatlakoztak az ukrán gabona importja behozatala ellen tiltakozva. A gazdák február 9-től március 10-ig jelentettek be országos tiltakozási hullámot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?