Eldurvult a tüntetés: már gabonát öntenek az útra a spanyol gazdák

Eldurvult a tüntetés: már gabonát öntenek az útra a spanyol gazdák

MTI
Földre borított paradicsommal, gabonával és kikötői blokádokkal folytatódott szerdán Spanyolországban a gazdák tiltakozó akciója, amellyel az ágazat problémáira akarják felhívni a figyelmet, és mielőbbi megoldásokat követelnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy gazda a spanyol közszolgálati televíziónak (RTVE) a tüntetések kilencedik napján úgy fogalmazott, hogy addig tüntetnek, amíg meg nem hallják őket. A tiltakozó megmozdulások az ország 50 megyéjéből 13-at érintenek kisebb-nagyobb mértékben. Az andalúziai Sevillában a városba vezető öt nagy főút mindegyikére megmozdulásokat jelentettek be délelőttre, hogy átmenetileg megbénítsák a forgalmat. Volt ahol traktorokkal vonultak fel, máshol a gazdák láthatósági mellényben álltak sorfalat az úton. A feltorlódott kocsisorok órákig vesztegeltek a város körüli főutakon.

A Vuelta a Andalucía kerékpárverseny első szakaszát Almunécar és La Herradura közötti a szervezők felfüggesztették a tüntetések miatt. A tartomány másik felében, Motril kikötőjénél mintegy 200 tüntető vonult fel reggel, "Nem a behozatalra harmadik országokból!" feliratú molinó mögött. A bejáratot védő rohamrendőrök lába elé rekeszekből öntötték a paradicsomot. Az akció miatt a komppal érkezett marokkói kamionok órákig nem tudták elhagyni a kikötő területét rakományukkal.

A legnagyobb mezőgazdasági érdekképviseletek csütörtökön újból tárgyalóasztalhoz ülnek Luis Planas agrárminiszterrel, hogy előrelépést érjenek el követeléseik teljesítésében. A COAG, az UPA és az ASAJA szervezetek bejelentették: a madridi mezőgazdasági minisztériumhoz február 21-ére meghirdetett tüntetés mellett február 26-ára is az utcára hívják a gazdákat, amikor Brüsszelben üléseznek az Európai Unió agrárminiszterei.

Az érdekképviseletek közös kiáltványban fejezték ki tiltakozásukat amiatt, hogy az EU-n kívüli országokból importált olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az EU-s normatíváknak. Mint írták, az európai és spanyolországi mezőgazdasági szektor egyre növekvő frusztrációba és nyugtalanságba süllyed a nehéz körülmények és az EU-szabályok által generált, "fullasztó bürokrácia" miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?