Itt a Bizottság nagy terve: ez minden gazdát érinthet

Itt a Bizottság nagy terve: ez minden gazdát érinthet

MTI
Az Európai Bizottság számos rövid és középtávú intézkedést javasol az uniós mezőgazdasági termelők adminisztrációs terheinek csökkentésére - tájékoztatott a brüsszeli testület. A testület egyebek mellett azt javasolta, hogy egyszerűsítsék a követelményeket, amelyeknek az uniós mezőgazdasági termelőknek meg kell felelniük. Erre azért van szükség, mert a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírások, amelyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy a közös agrárpolitika (KAP) szerinti támogatást megkapják a gazdák, bizonyos körülmények között nehezen megvalósíthatók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az uniós bizottság módosítana azon az előíráson is, hogy a nagy legelőkkel rendelkező korábbi állattenyésztők, akik a hús- és tejágazat piaci zavarai miatt kénytelenek átállni a szántóföldi növények termesztésére, arra kötelezhetők, hogy szántóföldjüket alakítsák át állandó gyepterületté. A jogszabálytól való eltérés azért lenne indokolt, mert a kötelezettség bevételkieséshez vezethet az érintett mezőgazdasági termelők számára. Az Európai Bizottság az ellenőrzések módszertanát úgy egyszerűsítené, hogy a nemzeti közigazgatási szervek által a gazdaságokban tett ellenőrzések szükséges száma a felére csökkenjen. Az intézkedés segítené a mezőgazdasági termelőket a jelentéstételi kötelezettségnek való megfelelésben, valamint több idejük maradna arra, hogy alapvető munkájukat elvégezzék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az uniós testület végezetül a vis maior és a rendkívüli körülmények fogalmának egyértelműsítését javasolta azzal a céllal, hogy azok a mezőgazdasági termelők, akik az általuk nem befolyásolható rendkívüli és előre nem látható események, például súlyos aszályok vagy áradások miatt nem tudják teljesíteni a KAP valamennyi követelményét, ne legyenek szankcionálhatók. A javaslatokat az Európai Unió mezőgazdasági ügyekért felelős miniszteri tanácsának kell megvitatnia.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?