Óriási változások jöhetnek sütőtökfronton: erre számíthatnak a magyarok

Óriási változások jöhetnek sütőtökfronton: erre számíthatnak a magyarok

Itt van az ősz, ami egyet jelent: itt van a sütőtökszezon is! Kevés hangulatos dolog létezik ősszel, mint egy finom, illatos sütőtököt elfogyasztani. Bizonyára sokan kedvelik ezt a zöldséget az íze, a formája és a hangulata miatt, ráadásul nem is túlzottan drága. Ami az árakat illeti, a tavalyi évhez képest szinte biztos, hogy idén többet kell már ezért is fizetnünk. Az időjárás sem volt kegyes a termelőkhöz, a munkaerőhiány pedig ebben az ágazatban is felütötte a fejét, de még így is jó minőségű termésre lehet számítani - már annak, aki tudott öntözni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sütőtöktök igazi csemegének számít, hiszen süteményekbe, főtt ételekbe, italokba is tehetjük, de önmagában is tökéletesen megállja a helyét, ráadásul viszonylag sokáig el is áll. Érdemes lenne minél többet fogyasztanunk belőle, hiszen számos jótékony hatással is bír, hamarosan pedig itt is a szezon, tehát rövid időn belül már készülhetnek belőle az ínyencségek. Magasabb árra kell idén számítanunk ugyan, de még így is a megfizethető zöldségek közé fog tartozni, de akár mi magunk is termeszthetünk otthonunkban. A gazdáknak a sütőtökkel sem volt mindig egyszerű dolga, az aszály feladta a leckét ismételten. Hogy hogyan tudtak vele megbirkózni, egy jászberényi termelővel jártunk utána.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon mintegy 1800 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb a termőterület Nagydoboson (közel 600 hektár), de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök).

Milyen termésre számíthatnak idén a vásárlók?

Az általunk megkérdezett termelő elárulta, hogy finom, édes sütőtök kerülhet a családok asztalára, hiszen jó minőségű lesz idén is a termés. Ez azonban nem mindig látszott így, hiszen extrém száraz, meleg időjárás rendkívül megnehezítette a termelők dolgát. Egyedül azok a gazdák tudtak sikeresen tevékenykedni, akik meg tudták oldani az egyik legfontosabb dolgot: az öntözést. A jászberényi termelő lapunknak elárulta, hogy ő ugyan nem nagy mennyiségben termeszt sütőtököt, de át tudta vészelni az aszályos időszakot, hiszen tudott öntözni.

Azok, akik nem tudták megoldani az öntözést, szinte biztos, hogy nem tudták megmenteni a termést. Ez persze nemcsak a sütőtökre igaz, hanem lényegében minden zöldségre és gyümölcsre. Nekem van lehetőségem öntözni, ezért nem szenvedtem akkora hiányt, mint más termelők

- mondta a gazda.

Kihangsúlyozta azt is, hogy égetően fontos lenne, hogy megoldást találjanak a locsolásra a magyar gazdák, hiszen az időjárásban már nem bízhatnak - ezt pedig az elmúlt évek, főleg az idei nyár is jól alátámasztotta. Nem ő az egyetlen szakmabeli, aki aggasztónak tartja ebből a szempontból a mezőgazdaság helyzetét, beszédes adat lehet az is, hogy az országban a művelhető területek mindössze 2%-án folyik mesterséges öntözés. A munkaerőhiány pedig ugyancsak komoly probléma, sokan egyszerűen nem találnak megfelelő mennyiségű embert a munkára, még a megemelt órabér ellenére sem.

Mennyire kell mélynek lennie a zsebünknek a vásárláshoz?

A sok nehézség ellenére nem kell attól tartanunk, hogy nem fogunk tudni hozzájutni ehhez a szuper zöldséghez. A lapunk által megkérdezett termelő szerint egészen biztosan emelkedni fognak az árak a közeli piacokon az említett problémák miatt, az egyelőre nem lehet még tudni, hogy mennyivel. A Nagybani Piacon pedig már meg is jelent az I. osztályú kanadai sütőtök, melynek kilóját 250-280 forint között árulják, az áruházakban azonban majd eltérhetnek az árak ettől.

Melyik sütőtököt kedvelik leginkább a magyarok?

A termelő megosztotta az Agrárszektorral a tapasztalatait, miszerint az ő észrevétele egyértelműen az, hogy a piaci vásárlók rögtön észreveszik a tökök közti különbséget. Elmondása szerint az úgynevezett sonkatök a favorit, a nagydobosi tökből viszont már közel sem vesznek annyit - fontos megjegyezni, hogy ez nem mondható el általánosságban, ez az általunk megkérdezett termelő saját tapasztalata a saját vevőkörében. Azt viszont már a gazda sem tudja, hogy mi lehet ennek az oka, mivel ízre mind a két tökfajta egyformán finom. Egyedül kinézetre külöbözik a két fajta, hiszen a nagydobosi sütőtük kerek formájú, és zöldesszürke, míg a sonkatök a hagyományos narancssárga színű, hosszúkás alakú. Hamarosan meg fog jelenni az ikonikus halloween-i tök, melyet előszeretettel faragnak ki, hogy díszként ékelődhessen az otthonokban. Nagyon fontos kiemelni, hogy ez a tök kizárólag díszként funkcionál jól, és eszünkbe se jusson még csak megkóstolni se, hiszen mérgező!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért együnk sokat belőle

A sütőtök sokféle problémára nyújthat megoldást: például serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén, érdemes alkalmazni böjtölés és méregtelenítő kúrák során is. Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az egyik legjobb megoldás az immunrendszer erősítésére, valamint a legjobb ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek, sőt, még gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van. Mint ahogy a legtöbb sárga zöldség vagy gyümölcs, így a sütőtök is gazdag béta-karotinban, ami elengedhetetlen az egészséges látáshoz. A-vitamint is tartalmaz, antioxidánsa pedig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen is hatnak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?