Sok múlhat a megfelelő agrárbiztosításon

Sok múlhat a megfelelő agrárbiztosításon

agrarszektor.hu
A 2022-es aszálykárok után jelentőse visszaesett a magyarországi biztosítótársaságok kockázatvállalási kedve - mondta Hajgató Szilveszter, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. agrárszakértője a Portfolio Agrárium 2024 konferencián. A szakértő szerint emiatt a mérsékelt kockázatvállalás miatt nehéz biztosítási szerződést kötni a gyümölcsösökre, ültetvényekre. És bár a biztosítási szerződések a mezőgazdaságban némileg elavultak, a támogatott növénybiztosítási rendszer jól működik. Hajgató Szilveszter ugyanakkor úgy látja, hogy az elmúlt időszakban a gazdák rájöttek, hogy a biztosításokra igenis szükség van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hajgató Szilveszter szerint a 2022-es aszálykárokat követően jelentős visszaesés volt megfigyelhető a hazai biztosítók kockázatvállalási kedvében. Nehezen jutnak Európában viszontbiztosításhoz, ezáltal mérsékelt kockázatvállalás jellemző rájuk - mondta a szakember, hozzátéve, hogy emiatt az árverseny is kevesebb a piacon. Ebből kifolyólag viszont nehéz biztosítási szerződést kötni a gyümölcsösökre, ültetvényekre. Hajgató Szilveszter ugyanakkor úgy gondolja, a támogatott növénybiztosítási rendszer jól működik, de a gyümölcsösöknél nagyon meg kell fontolnia a gazdáknak, hogy felmondják-e a szerződéseiket, ugyanis ha így tesznek, lehet, nem tudnak hasonlóan kedvező feltételekkel új szerződéseket kötni. Az agrárszakértő szerint a mezőgazdaságban óriási problémát jelent, hogy a vagyon-, felelősségbiztosítási szerződések alulbiztosítottak és elavultak. Erre pedig figyelniük kell a termelőknek, mert ha már biztosítást fizetnek, akkor fontos, hogy az egy hasznosan elköltött költség legyen.

Egy alkusz cég abban tud segíteni az ügyfeleinek, hogy az ár-érték arányban az igényeiknek megfelelő biztosítást kínál, ezenkívül kockázatkezelésben és a biztosítási stratégia megállapításában tud szakértőként tanácsot adni

- emelte ki Hajgató Szilveszter.

A szakember szerint Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.-nél javaslatokat tudnak tenni a megfelelő biztosítottsághoz, de tudnak segíteni a kárrendezés folyamatában is. A szakember beszélt arról is, hogy a cégnél a szerződések módosítását minden évben elvégzik, és folyamatosan kérik az ügyfelektől az adatszolgáltatást, a beruházások bejelentését és a biztosítási összegek módosítását.

Hajgató Szilveszter a gazdálkodóknak azt javasolta, hogy a szerződéseket minél előbb kössék meg, mert a biztosítási verseny csökkent, és a biztosítóknak korlátozott a befogadóképessége. Ez azt jelenti, hogy akik korábban kötnek biztosítást, azok jobb feltételekkel szerződhetnek. A szakember szerint az sem probléma, ha ezt később módosítani kell, mert azt a szezon végéig bármikor megtehetik a gazdák. Az agrárszakértő úgy látja, a gazdák az elmúlt években megtanulták, hogy a szélsőséges időjárási körülmények miatt biztosítást kell kötniük. És akinek lehetősége lesz rá, az élni is fog vele - jelezte Hajgató Szilveszter.

Címlapkép forrása: Molnár Zoltán/ Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?