Nagy a baj: kártevők tömegei pusztítanak a magyar gyümölcsösökben

Nagy a baj: kártevők tömegei pusztítanak a magyar gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak időjárását a több alkalommal és kiszámíthatatlanul átvonuló időjárási frontok alakították. A csapadék mennyisége helyenként meghaladta a kéthavi mennyiséget, felhőszakadást, jégesőt okozva. A talajok nedvességtartalma jelenleg kedvező állapotú, de a sok csapadék miatt a kórokozók nehézségeket okoznak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az almamoly folyamatos rajzása még mindig tart, de a lisztharmat és a varasodás veszélyessége a megnövekedett páratartalom és nedvességborítás miatt felértékelődött - írja a magyarnovenyorvos.hu. A lisztharmat az intenzíven növekvő hajtásokra veszélyes, a varasodás pedig a leveleken és a termésen idéz elő újabb tüneteket. Az almafa vértetű terjedése a védtelen fákon töretlen, a növény minden részén jelentkeznek friss fertőzések.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A csonthéjas gyümölcsű fákon most szünetel a szilvamoly repülése, kissé alábbhagyott a keleti gyümölcsmoly rajzása, de így jelentős az őszibarack hajtásvégek és gyümölcsök aránya, sőt a birs termése is veszélyeztetett, tehát a rovarölő szeres kezeléseket nem szabad abbahagyni. Az esőzések nyomán megnőtt a levélkárosító gombabetegségek terjedésének veszélye, így a sztigminás levél- és termésfoltosságé, a blumeriellás levélfoltosságé, de szilvafákon jelentős a vörösfoltosság is. A korai levélhullás megelőzése érdekében a termés leszüretelése után is folytatni a lombvédelmet.

A szőlő ültetvényekben a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás fertőzés egyaránt jelentős. A sok eső miatt gyakori a bogyók felrepedése, emiatt a szürkerothadás könnyedén megbetegíti a fürtöket. A peronoszpóra elsősorban a hajtásvégeken és a hónaljhajtásokon fertőz. A rovarkártevők közül most a tarka- és a nyerges szőlőmoly nem rajzik, viszont egyre több levéltünetet okoz a kígyóaknás szőlőmoly, ami csökkenti az asszimiláló levélfelületet. A déli termőtájakon fokozódó az amerikai lepkekabóca bevándorlása az ültetvényekbe, akárcsak az inváziós poloskafajoké, bár ezek más kultúrákban is nagy tömegben szívogatnak a hajtásokon és a terméseken egyaránt.

Elhanyagolt gyümölcsösökben és útmenti fákon helyenként sok az amerikai fehér medvelepke hernyók készítette hernyófészek. Ezt most a kártevő 2. nemzedéke okozza, hatékonyan a hernyófészkek felszámolásával védekezhetünk.

A védekezések ellenére még most is igen erős a nyugati dióburok fúrólégy jelenléte. A kezelt gyümölcsösökben is heti fogás 250-300 darab, tehát nem szabad abbahagyni a védelmet, de a baktériumos- és gnomóniás levél- és termésfertőzés is terjedőben van a bőséges csapadék nyomán.

A gyapottok-bagolylepke hernyók nemcsak a szántóföldi kultúrákban, hanem a paradicsomban, paprikában, zöldbabban okoznak gondot a termés megrágásával. A hernyók fejlettsége eltérő, így kártételükre még sokáig számítani lehet, ami a folyamatos szüret miatt nehézségeket okoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?