Tavaly is voltak, akik tudtak keresni a kukoricán Magyarországon

Tavaly is voltak, akik tudtak keresni a kukoricán Magyarországon

agrarszektor.hu
A Kukorica Kör Egyesület szakmai fórummal egybekötött 2023-as évi, Kukoricázz Velünk! Termelési versenyének díjátadó ünnepségét 2024. január 16-án tartották a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Kampuszán. Két kategóriában, öntözés nélküli és öntözött kategóriában díjazták a verseny résztvevőit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Kukorica Kör Egyesület tavalyi évben hirdetett Termelési versenyére 21 gazdálkodó nevezett be, hogy megmérettessék szakmai tudásukat a hazai termelők körében. A gazdák az ország különböző pontjáról, összesen 12 megyéből neveztek be a versenybe, különböző talajadottságokkal, időjárási viszonyokkal rendelkező területekről. A verseny célja az volt, hogy a különböző gazdálkodási gyakorlatokat összevetve, több termelési adatot kielemezve kiderüljön, hogy melyik gazdálkodó tudja a legtöbb nyereséget realizálni a területén. A verseny hazánkban unikális, formabontó, hiszen nem csak a betakarított termés mennyisége kerül mérlegre benne, hanem a gazdálkodás számos tényezője. A 2023 termelési évben lezajlott versenybe a gazdák meghívásos alapon vehettek részt, de az idei, 2024-es termelési versenyre már nyitott a lehetőség minden, a saját gazdálkodását megmérettetni kívánó gazdának is.

Az eseményt az Egyesület vezetője, Daoda Zoltán köszöntője és évértékelője nyitotta, melyben a szakember összegezte a Kukorica Kör Egyesület tavalyi működését, kiemelten beszélt a 2023-ban már élesben, meghívásos alapon zajlott Termelési Versenyről. A vezető elmondta, hogy a teljesen egyedül álló szakmai megmérettetést a megkeresett gazdák nagy nyitottsággal, versenyszellemben fogadták. „Napjainkra már minden fórumon erről hallani, hogy nem az számít, hogy mekkora a terméshozam, hanem mekkora és fenntartható-e a hektáronkénti elért nyereség, profit. A versenyünk segít a gazdáknak a szemléletváltás lépéseit megtenni és a kukoricát követően a többi szántóföldi kultúránál is a hasonló gondolkodást megalapozni”- tette hozzá Daoda Zoltán.

Ezek kukoricáznak velünk! címmel tartott előadást Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő (Erste Bank Agrár Kompetencia Központ), aki kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaságban korszakos változások zajlanak, és az újjászületés bizony fájdalmakkal jár, ami jól látható a kukoricaterület 30 százalékos csökkenésében ugyanúgy, mint a lassan véglegesülő tavalyi pénzügyi mérlegek alakulásában. Hozzátette, vannak szép számmal, akik 2023-ban is keresnek a kukoricán, kis és nagyüzemben egyaránt. A kukorica a legkézzelfoghatóbban bizonyítja, mennyi beidegződéssel kell szakítanunk. „Az általános megközelítéssel ellentétben, amikor egy hozamszinthez kötik a nyereségpontot, én úgy vélem, hogy a költségek optimalizálása hozta nekik a jövedelmet. Ez nem kispórolást, hanem a talaj ismeretét, és okszerű költést jelent”- tette hozzá a szakember.

Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító Mezőgazdasági Üzleti igazgatója szerint 2023ban jó évet zártak a mezőgazdasággal foglalkozó biztosítók. A károk lokálisak, olyan kockázatok jelentek meg, melyek korábban nem voltak jellemzőek, például a felhőszakadás és megnőtt a vihar szerepe. Ennek ellenére valamint a 2022-es év veszteségeinek ellenére a gazdák nem kötöttek több biztosítást a 2023-as szezonra, a hazai termőterület fele nem rendelkezik biztosítással. Európában ez nagyon alacsony arány, jelentősen le vagyunk maradva ezen a területen, pedig a biztosítás költsége a legalacsonyabb költség a növénytermesztésben.

A beszédeket követően az esemény legizgalmasabb része következett, a díjátadó ceremónia. A 21 gazdálkodó közül összesen 6 versenyzőt jutalmazott az Egyesület zsűrije, a díjakat Daoda Zoltán adta át. Az öntözés nélküli kategória nyertese György Gergő Dániel, míg második helyezett György Dániel lett, a harmadik helyet pedig Csepregi Attila kapta. Az öntözött kategória nyertese ifj. Borbély István, második helyen végzett Dusnoki Csaba, míg harmadik lett Bakó Norbert. A hat díjazott az OTP Bank különdíjában is részesült.

Emellett a versenyzők további különdíjban is részesültek: A Huminisz Kft. jóvoltából három termelő, Bakó Norbert, ifj. Borbély István és Csepregi Attila nyerte el a Huminisz vadonatúj növénykondicionálójából összeállított csomagot. Az Egyesület másik tagja, a Magro.hu pedig a 2023-as versenyben részt vevők számára 3 hónapos Prémium előfizetést ajánlott fel. Az Egyesület az idei évben is meghirdeti Termelési versenyét, melyre 2024. április 1-ig lehet jelentkezni az info@kukoricakor.hu e-mail címen.

(Címlapkép: Kukorica Kör Egyesület)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?