A vetéseket sem kímélte az időjárás: komoly gondok vannak a magyar földeken

A vetéseket sem kímélte az időjárás: komoly gondok vannak a magyar földeken

MTI
Nem kedvezett a tél végi és kora tavaszi időjárás a mezőgazdasági munkáknak, a hűvös időben a készültségi állapot elmaradt az előző évitől: akkor a tervezett munkák mintegy 60 százalékát végezték el április közepéig, míg idén a tavaszra ütemezett vetéseknek csupán a 34,1 százalékán vannak túl az agrártermelők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentését ismertetve a lap kitér arra, hogy a zöldségfélék vetése 34,1 százalékon állt, a gabonafélék vetési állapota országosan 25,8 százalékos készültséget mutatott - az utóbbi egy évvel ezelőtt már csaknem 54 százalékos volt.A mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint 2021-ben a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2,04 millió hektár körül alakul, ami szinte teljesen megegyezik az egy évvel ezelőtti tervekkel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavaszi vetésű gabona tervezett területe 1,13 millió hektár, ebből április 16-ig 293 ezer hektáron végeztek a vetéssel. Kukoricát 994,7 ezer hektáron vetnek a gazdálkodók, ám április közepéig alig ennek a negyedén, 232,8 ezer hektáron végeztek a munkával - bár a szakmabeliek szerint így sincsenek késésben a vetéssel. A tavaszi árpa 32,2 ezer hektárnyi és a tavaszi búza 8,3 ezer hektárnyi tervezett vetésterületén szinte teljes egészében végeztek az előirányzott munkákkal. A napraforgó tervezett vetésterülete 650,1 ezer hektár, a gazdák 313,1 ezer hektáron, a terület 48,2 százalékán végezték el a munkát. A cukorrépa területe 12,3 ezer hektár lesz, ennek 80,1 százalékát vetették be április közepéig, a burgonya idei vetésterülete 8,7 ezer hektár körül alakul, és április közepéig a munka 52,3 százalékát fejezték be.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?