"Legyen újra erős, izmos a magyar cukorgyártás!"

agrarszektor.hu
A magyar cukorgyártás fellendítésének fontosságáról és Szerencsi Csokoládégyár értékmentő mivoltáról beszélt Fazekas Sándor az idei csokoládéfesztiválon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szerencsnek nagymértékben köszönhetjük, hogy van magyar csokoládégyártás - így méltatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Szerencsi Csokoládégyárat az augusztus 27-én tartott IV. Országos Csokoládéfesztiválon. 

A soros magyar EU-elnökség során a kormány azt is szorgalmazta, hogy a zempléni csokoládét a világ egyre több táján megismerjék, mert a magyar ízeket, termékeket, hungaricumokat tartalmazó csomag tagja volt.

Kiemelte, hogy célul tűzték ki az értékmentést, a magyar cukorgyártás - ezen belül többek közt a csokoládéipar - támogatását, cukoriparunk múltjának feltárását, jövőjének megalapozását, fejlesztését. A megvalósítás legvalószínűbb helyszíne Fazekas szerint Szerencs városa, ahol a cukorgyártásnak hagyománya van.

A rendszerváltáskor 12 cukorgyár működött az országban, ezeket külföldi befektetők vásárolták meg, fokozatosan megszüntették a kisebb gyárakat, mára már csak egy működik Kaposváron. A fénykorában 400 ezer tonna cukrot előállító magyar cukoripar ma már csak 105ezer tonnát termel. A kormány úgy véli, 2014-től, az uniós cukorreform lejárását követően érdemes lenne növelni a magyar cukorgyárak számát, és komolyabban befektetni a cukoriparba, bár ez egyelőre túl költséges terv és a jövő zenéje.

Az idei csokoládéfesztiválra augusztus 25-28-ig került sor Szerencsen - számol be a szabadfold.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?