Pápai Hús: mit kezdjenek a gazdák 5 százalékkal?

agrarszektor.hu
Ötszázalékos tartozáskiegyenlítés kevés a sertéstartóknak, de közbeléphet a VM.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem fogadták el a Pápai Hús 1913. Kft. hitelezői az első csődegyezségi tárgyaláson azt a tulajdonosi ajánlatot, hogy első lépésként tartozásaik 5 százalékát kapják meg. A hitelezők úgy döntöttek, hogy a tulajdonos dolgozzon ki új ajánlatot.

A cég fizetési moratóriuma november 10-én jár le, az újabb egyeztetést október 15-ig tartják meg - mondta Uzsoky András, a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913. Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek a tárgyalás után.

Tájékoztatása szerint a tárgyaláson eleinte feszült volt a hangulat, de ezt oldotta az, hogy felolvasták a Vidékfejlesztési Minisztérium ma kiadott közleményét, amelyben azt ígérik, hogy a Pápai Hús élőállat beszállítóit támogatni fogják.

Az eredeti ajánlat az volt, hogy a tartozás öt százalékát rögtön kifizetik a hitelezőknek, majd további negyven százalékot bizonyos ingatlanok eladása után - tájékozatott Uzsoky András. A jelzáloggal terhelt vagyonelemekről azonban a bank még nem döntött, ezért a pénteki egyeztetésen a negyven százalékos ajánlatot vissza kellett vonnia a cégnek.

A hitelezők viszont nem érték be az öt százalékkal, ezért a következő tárgyalásra új ajánlatot kell kidolgozni. Uzsoky András megjegyezte: a megoldás érdekében személyes segítségét is felajánlotta a hitelezőknek a vitás kérdésekben.

Csepregi Kálmán, a 15 családi vállalkozást képviselő Mezőföld 15 termelői csoport vezetője a tárgyalás után azt mondta: "nagyon dühösek és csalódottak vagyunk, mivel korábban nem ezt ígérték nekünk." Felidézte: a húsgyár előtt hétfőn tartott demonstrációjukon is kinyilvánították, hogy a Pápai Hús által ki nem fizetett, teljes összegre szükségük van, hiszen családok sorsáról, megélhetéséről van szó. Ehhez képest az öt százalék, vagy az öt plusz negyven százalék is elfogadhatatlan - vélte a beszállító.

A további lépésekkel várnak szeptember 17-ig, ugyanis erre a napra hívta őket tárgyalásra Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A hétfői demonstráción résztvevő hitelezők kilátásba helyezték, hogy ha nem érik el céljaikat, traktoros demonstrációt tartanak a fővárosban, s ha kell, Brüsszelhez fordulnak segítségért.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?