Miniszteri rendelet született a hazai sertésállomány védelmére

agrarszektor.hu
Miniszteri rendelet született a hazai sertésállomány PRRS fertőzöttségének megszüntetése érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai sertéságazat fellendítése, a hazai piacok védelme érdekében született meg a sertésállományoknak a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától (PRRS) való mentesítés szabályait tartalmazó vidékfejlesztési miniszteri rendelet.

A hazai sertéságazat versenyképességének növelése, jövedelmezőségi viszonyainak stabilizálása, és a fogyasztók biztonságos hústermékekkel történő ellátása érdekében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntése alapján az országos főállatorvos 2011-ben indította el a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától való mentesítési programot. A betegség felmérésével és a mentesítésszabályainak kidolgozásával a szaktárca célja, hogy Magyarország teljes sertésállománya elérje az úgynevezett négyes-mentességet (melynek része a PRRS-vírustól való mentesség is), és így hazánkban csak egészséges sertésállományokból származó állatokat lehessen tenyészteni.

A program első lépéseként felmérték a sertésállományok fertőzöttségét, majd a szakértők - egyeztetve a sertéstenyésztő és -tartó szervezetekkel - elkészítették a mentesítési tervet. A rendelet a mentesítési program végrehajtását segíti. A jogszabály részletezi a szükséges minősítő és ellenőrző vizsgálatokat, előírja, hogy mi a teendő, ha fertőzött egy állatállomány, valamint meghatározza az állattartók kötelezettségeit és az állategészségügyi szolgálat különböző szintjein (hatósági állatorvos, járási hivatal, megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok és a NÉBIH) hozandó intézkedéseket.

A rendelet célja a hazai sertésállomány PRRS fertőzöttségének megszüntetése, az ország fertőzöttség-mentes státuszának elérése, így az ebből fakadó gazdasági előnyök kihasználása. Amennyiben a PRRS mentes státuszt az Európai Unió is elismeri, úgy kelendőbbé válnak a külföldi piacon a magyar sertések, ugyanakkor hazánkba már csak szintén mentes állományból lehet majd élő állatokat, szaporító anyagokat szállítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?