Kósa Lajos: ez az igazi hungarikum

agrarszektor.hu
Reneszánszát éli a mangalica.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mangalica nem tömegtermék, hanem igazi hungarikum, ami egyre több ünnepi asztalra kerül itthon és külföldön - jelentette ki Kósa Lajos debreceni polgármester. Az ősi magyar disznófajta csaknem kihalt, ma már azonban 8300 törzskönyvezett tenyészkocát tartanak nyilván az országban.

A rendszerváltás idejére már csaknem kihalt ez az ősi magyar disznófajta, 1990 tavaszán mindössze 198 példány volt az országban, s a tenyésztés újraindítása éppen Debrecenben kezdődött - húzta alá Kósa Lajos a debreceni mangalicafesztivál beharangozó tájékoztatóján.

Tóth Péter, az idén 20 éves Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: az országban 170 tenyészetben tartanak mangalicát, a törzskönyvezett tenyészkocák szám a tavalyi 7500-ról az idén 8300-ra emelkedett.

Sok a fiatal és a második generációs tenyésztő, a legnagyobb tenyészetek 50-100 kocával Kelet-Magyarországon vannak, míg a Dunántúlon az 5-10 kocás tenyészetek a jellemzőek - tette hozzá Tóth Péter megemlítve, hogy a hajdú-bihari kabai, illetve tetétleni tenyészetekből rendszeresen szállítanak mangalicát londoni Michelin-csillagos éttermekbe.

A mangalica-ágazat része a nemzeti sertésstratégiának. Jelenleg évente 60 ezer hízót vágnak le, ami a teljes sertésállomány 2 százaléka. Szeretnék elérni 2020-ra a 120-150 ezres vágásszámot, ami a sertésstratégiai célkitűzések megvalósításával az akkori állomány ugyancsak 2 százaléka lesz.

A vágások kétharmada a családoknál történő úgynevezett házi vágás - tette hozzá Tóth Péter. Beszámolt arról is, hogy április 11. és 13. között a debreceni mangalica fesztiválon az ország 12 legjelentősebb mangalicatartója is jelen lesz. A feldolgozott termékek kínálata mellett élő állatokat is megtekinthetnek majd az érdeklődők a város főterén.

Tóth Péter bejelentette: még az idén megalakítják a Mangalicatenyésztők Nemzetközi Szervezetét, amelynek munkájába elsőként a Kárpát-medencében élő mangalica tartókat szeretnék bevonni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?