Jönnek a szigorítások - Máris büntetnek a madárinfluenza miatt

agrarszektor.hu
Japán, Szingapúr és Dél-Korea Magyarország teljes területéről felfüggesztette az élő baromfi, a baromfihús és a tojás importját, míg a Dél-Afrikai Köztársaság és Hong Kong részletes korlátozásokat vezetett be amiatt, hogy a közelmúltban egy füzesgyarmati baromfitelepen kimutatták a madárinfluenza H5N8-as típusú, magas patogenitású változatát. A fertőzéssel érintett füzesgyarmati telepeken több mint százezer kacsát semmisítettek meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Azonnali kereskedelmi korlátozásokatt vezetett be több harmadik ország is amiatt, hogy a napokban Magyarországon is megjelent a madárinfluenza H5N8-as szerotípusa. Mint ismert, a vírust Békés megyében, egy füzesgyarmati kacsatelepen mutatták ki.

Diplomáciai úton is tárgyalunk

Japán, Szingapúr és Dél-Korea Magyarország teljes területéről felfüggesztette az élő baromfi, hús és tojás exportját, a Dél-Afrikai Köztársaság és Hong Kong részletes korlátozást vezetett be - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Bognár Lajos országos főállatorvos az MTI-nek elmondta, hogy azóta valamennyi országgal felvették a kapcsolatot. Ennek keretében értesítették őket a helyzetről, és diplomáciai úton próbálják meg elérni, hogy a korlátozás ne az egész országot, csak Békés megyét érintse.

Az Európai Unió területére 30 napig fennálló szállítási tilalom lép érvénybe, amely alatt nem lehet kacsát szállítani Békés megyéből. A 30 nap a végső fertőtlenítés megtörténtétől indul, amelyre az országos főállatorvos szerint még a héten sor kerül.
Újabb megbetegedés sem a Békés megyei településen, sem a környéken nem fordult elő. Azon a füzesgyarmati telepen azonban, ahol a H5N8-at kimutatták több mint százezres kacsaállományt kellett megsemmisíteni.

Négy telephelyen kellett irtani

A Füzes-Kacsa Kft. négy telephelyén tartott szárnyasok leölése a hétvégén fejeződött be, és a héten még takarítják, fertőtlenítik a telepeket. A kárfelmérés folyamatban van, a kár nagyságáról a Füzes-Kacsa Kft.-nél nem kívántak nyilatkozni.

A kártalanításhoz a megyei élelmiszerlánc-felügyeleti és állategészségügyi igazgatóságnak be kell szereznie a szakvéleményeket a szakmai szervezetektől többek között a megsemmisített állatok, a takarmány, az állati eredetű termékek és melléktermékek piaci értékéről. Ezt követően a megyei főállatorvos hoz egy kártalanítási határozatot, amellyel szemben a vállalat fellebbezhet. Miután a közigazgatási eljárás lezajlik, és jogerőre emelkedik a határozat, 30 napon belül a kincstár kifizeti a megítélt összeget. Az MTI információja szerint a kárfelmérés még ezen a héten befejeződik.

Több országban is felbukkant a vírus

Európában számos országban, az Egyesült Királyságban, Bulgáriában, Olaszországban, Németországban, Hollandiában mutatták már ki a madárinfluenza vírusát. A helyettes államtitkár véleménye szerint vadmadarak hurcolhatták be a vírust a Békés megyei telepre, amely köré a hatóság egy 3 kilométeres védő- és egy 10 kilométeres megfigyelési körzetet alakított ki. A 3 kilométer sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkerestek az állategészségügyi szakemberek, a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások léptek érvénybe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?