Gyilkos árháború dúl a magyar tejpiacon

agrarszektor.hu
Árháború dúl a magyar tejpiacon a hazai és az importtejek között. Az uniós tejkvóták április elsejei megszűnése óta az ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) külföldi tejek a korábbiaknál is olcsóbban jelentek meg az itteni üzletláncokban, ezért a hazai feldolgozók is jelentős árcsökkentésre kényszerülnek, hogy visszaverjék az importot. Ha azonban a belföldi tejfelvásárlási árak tovább esnek, a hazai tejtermelés az uniós támogatásokkal együtt is veszteségessé válna.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megpróbáljuk visszaverni az importot - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, a tejágazati szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, aki a nyerstej-felvásárlásban piacvezető szerepet betöltő, székesfehérvári tejüzemet működtető Alföldi Tej (AT) Kft. ügyvezető igazgatója is. Mélykuti Tibor annak kapcsán reagált így, hogy az Auchan a közelmúltban olyan - óriásplakátokkal is támogatott - akciót kezdett, amellyel elképesztően alacsony áron, literenként 99 forintért hirdette az AT Riska márkájú, 0,1 százalékos zsírtartalmú dobozos UHT-tejét.

Mélykuti Tibor szerint az akció válaszlépés arra, hogy a hazai üzletláncokban nemrég szintén rendkívül olcsón jelentek meg importból származó UHT-tejek. Ilyen például a 1,5 százalékos zsírtartalmú szlovák Agro Tami, amely mostanában már literenként 129 forintos áron jutott a magyar boltokba. Az alacsony importárak miatt a hazai feldolgozók is árcsökkentésre kényszerülnek, hogy fel tudják venni a versenyt a külföldi tejekkel.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az üzletláncok már kora tavasszal is hirdetettek nyomott árú akciókat, de azóta a hazai tejpiacon romlott a helyzet. Ehhez hozzájárul, hogy áprilistól megszűntek az uniós tejkvóták, így azóta nincsenek mennyiségi korlátai annak, hogy egy-egy tagország mennyi tejet állíthat elő. Bár a szarvasmarha-ágazat más állattenyésztési szektoroknál lassabban reagál a piaci változásokra, a kvótamegszüntetésre fel lehetett készülni, így számos tagállam máris több tejet állít elő. Ezért fokozódott annak a veszélye, hogy egyes cégek rendkívül olcsón a magyar piacon "vezetik le" feleslegeiket, másrészt pedig csökkent a külpiaci kereslet a hazai nyerstej iránt is.

Az exportra menő tételekért a hazai termelők már csak mintegy 60 forintos (19-21 euró centes) literenkénti árat kaphatnak, míg a hazai piacra értékesített tej átlagára 85 forint (28 cent) körül mozog. A literenkénti önköltség ugyanakkor ma 95 forintra tehető, így a tejtermelés a belföldi értékesítéseknél is csak úgy lehet nyereséges, hogy a gazdák 17-18 forintos literenkénti uniós támogatást is kapnak. A felvásárlási árak körülbelül 20 százalékkal estek az egy évvel korábbihoz képest, ezért további árcsökkenésnél már annak is fennállna a veszélye, hogy a hazai tejtermelés a támogatásokkal együtt is veszteségessé válik.


MTI-fotó: Balázs Attila

A magyar állattartók ugyanakkor még mindig jobb helyzetben vannak a nyugat-európai gazdákhoz képest, mivel például mára Belgiumban literenként 27, Németországban 26-28 euró centes árak alakultak ki. Mélykuti Tibor szerint még soha sem fordult elő, hogy Nyugat-Európában alacsonyabbak legyenek a tejfelvásárlási árak, mint Magyarországon. Ezért felmerül, hogy egyes tagországok most más módon juttatnak többletforrásokat saját tejtermelőiknek. Németországban például sok állattartó telepen működik biogázüzem, és elképzelhető, hogy a megtermelt elektromos áramot egyfajta burkolt támogatásként előnyös feltételekkel veszi át a gazdálkodóktól az állam.

Magyarországnak alapvető érdeke, hogy a mai termelési szint fennmaradjon, ehhez azonban meg kell tartani a piacokat - állapította meg a mostani árháború kapcsán a terméktanács elnöke. A közeljövőben javíthat a helyzeten, hogy a nyári időszakban a meleg időjárás hatására biológiai okokból a tejtermelés európai szinten is csökkenthet. Hosszabb távon viszont Mélykuti Tibor szerint arra is szükség lenne, hogy a hazai tejtermelés 80-85 százalékát felvásárló nagy tejfeldolgozók fejlesztési támogatásokat vehessenek igénybe. Ma azonban úgy tűnik, hogy a kormány által tervezett, 300 milliárd forintos új élelmiszeripar-fejlesztési programban nem juthatnak pénzekhez, mivel az csak a mikro-, a kis- és a közepes vállalkozásoknak juttatna forrásokat.

Hatósági ellenőrzésekkel is támadják az olcsó importot
Tejágazati célellenőrzést rendelt el az országos főállatorvos május 6-ától a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkező bejelentések alapján - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági szakemberei elsősorban az alacsony áron értékesített import fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálják. Az idei ellenőrzéssorozaton nagykereskedelmi létesítményekben (elsősorban első magyarországi tárolási helyeken), kiskereskedelmi láncok üzleteiben és vendéglátó-ipari létesítményekben vizsgálják a termékeket. A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) szakemberei május 7-8-án 5 forgalmazónál ellenőrizték az import UHT tejek nyomonkövethetőségét, valamint a forgalmazás élelmiszerbiztonsági feltételeinek teljesülését. A forgalmazás higiéniai, tárolási körülményeivel kapcsolatos kifogást egyik helyszínen sem tapasztaltak az ellenőrök. Nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt két esetben, négy tételnél (9082 liter) kellett forgalmi korlátozást elrendelni. Három tételnél (4762 liter) a termék azonosító adatait is tartalmazó, a származást igazoló dokumentumait pótlólag bemutatták, így e tételek korlátozását feloldották a szakemberek.

A nagykereskedelmi tevékenységet végző cégeknél a NÉBIH megkezdte az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevalláshoz és befizetéshez kapcsolódó ellenőrzéseket is. Az eddig lezárt két ellenőrzésnmél több mint 9 millió forint felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének elmulasztását állapította meg a NÉBIH. A kapcsolódó bírságok és pótlékok összege meghaladja a 800 ezer forintot. A tejágazati ellenőrzések - a társhatóságok bevonásával - folytatódnak - nyomatékosította közleményében az agrártárca.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?