Ez most nagyon betesz Orbánék grandiózus terveinek

agrarszektor.hu
Egyértelműen megtört a hazai sertésállomány másfél-két éve kezdődött növekedési trendje. Bár a kormány külön ágazati stratégiával, támogatásokkal és áfacsökkentésekkel igyekszik növelni a létszámot, úgy tűnik, a hazai sertéstartókat megviseli a felvásárlási árak hónapok óta tartó, jelentős esése. Magyarország a sertésszektor számára rendkívüli uniós támogatásokat sürget, miközben az alacsony disznóárak kedveznek a húsiparnak, amely "soha nem látott" eredményességet ér el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

3,124 millió darab volt a hazai sertéslétszám 2015. december elsején - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez azt jelenti, hogy az állomány stagnált a
megelőző, tavaly júniusi adathoz képest, 2014 decemberéhez viszonyítva pedig 11-12 ezerrel csökkent.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!

A KSH statisztikái azt bizonyítják, hogy mára egyértelműen megtört a hazai sertésállomány másfél-két éve kezdődött növekedési trendje. A sertéslétszám - hosszú ideig tartó csökkenés után - 2013 decemberében lépte át újra a 3 millió darabot, majd 2014 decemberére 3,136 millióra bővült. Az állomány innen csökkent tavaly júniusra 3,124 millióra, és ezt a stagnáló szintet mérte a KSH az elmúlt év év végén is.

Még aggasztóbb, hogy az anyakocák száma az elmúlt év júniusához képest is csökkent. A KSH 2015 júniusában még 204 ezer darabos állományt regisztrált, decemberben viszont már csak 197 ezret, vagyis az anyakocák száma fél év alatt 7 ezerrel (3-4 százalékkal) szűkült.

Mindez akkor következett be, amikor a Földművelésügyi Minisztérium nemzeti forrásokból - éppen 2015-ben - úgynevezett állatjóléti támogatást vezetett be az anyakocákra is. A tárca e célokra tavaly 8,62 milliárd forintot fordított, miközben 8,5 milliárd forintos összeggel fenntartotta a hízókra már korábban életbe léptetett nemzeti állatjóléti támogatást is. Így a sertésszektor - egyéb nemzeti források mellett - állatjólét címén tavaly rekordösszeget, több mint 17 milliárd forintot vehetett igénybe, az idén pedig összességében várhatóan még többet, a hízókra 9,1 milliárd, az anyakocákra továbbra is 8,62 milliárdot kaphat.

A stagnálás, illetve csökkenés egyértelműen annak tudható be, hogy tavaly jelentősen estek a sertésfelvásárlási árak, és ezt a termelők szerint a támogatások sem kompenzálták. A 420-440 forintos korábbi kilónkénti sertésárak az év végére 300-310 forintra estek, miközben az átlagos önköltség elérte a 380 forintot. Ezért gazdálkodói számítások szerint a sertéstartás eladott hízónként legalább 4-5 ezer forintos veszteséget eredményezett a támogatások ellenére is 2015 második felében. Ez lehet a magyarázata a kocaállomány zsugorodásának is, mivel egyes termelők kivághatták állataikat, illetve valószínűleg nem pótolták kiselejtezett egyedeiket.

E piaci helyzet nem kedvez a kormány céljainak, amelyekben az szerepel, hogy a 3 milliós sertéslétszámot fokozatosan kétszeresére, vagyis legalább 6 millió darabra kell növelni. A tervek megvalósításához a kabinet korábban külön sertésstratégiát is elfogadott, és a kiemelt támogatások mellett áfacsökkentésekkel is igyekezett javítani az ágazati pozíciókat. 2014-től az élősertések és a félsertések áfája csökkent 27 százalékról 5 százalékra, 2016-tól pedig a sertés tőkehúsé.

Szinte biztos, hogy az intézkedések az ágazat kifehérítésével is növelték a hivatalos sertésszámot, de okozhattak tényleges állománybővülést is. Látszik azonban, hogy a hazai beavatkozások nem tudják kivédeni az uniós sertésár-csökkenés kedvezőtlen hatásait, amelyek elsősorban az orosz embargóra vezethetők vissza. Magyarország ezért - más uniós tagállamok mellett - a sertésárak növeléséhez újabb uniós szintű piaci intézkedéseket sürget, és ezt az igényét fogalmazta meg az uniós agrárminiszterek minapi tanácskozásán is.

Így áll a többi állatfaj
A szarvasmarhák száma a 2014. december 1-jeihez képest 18 ezerrel, tavaly decemberhez viszonyítva 2 ezerrel nőtt, így elérte a 821 ezer darabot 2015. december elsején a KSH szerint. Az 1,19 milliós juhállomány a korábbi szint körül mozog, míg a tyúklétszám 1,9 millióval nőtt 2014 decemberéhez képest, és 32,4 millió darabot tett ki.


Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla
, a sertésfelvásárlási árak jelentős csökkenése kifejezetten kedvez viszont a hazai húsiparnak. A talpon maradt, meghatározó cégek nyereségesen zárták az elmúlt évet, így a 2015-ös év kiugróan jót tett az iparágnak a piaci nehézségek ellenére is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?