Tehéninvázió Budapesten: ezt még Orbánék is támogatják (3.)

agrarszektor.hu
Ma tartják tehénvonulással egybekötött budapesti demonstrációjukat a tejtermelők az önköltség alatti tejfelvásárlási árak, illetve az árletörő hatású importdömping miatt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) máris bejelentette, hogy az élelmiszerhamisítók és az áfacsalók kiszűrésére haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményez. A terméktanács azonnali piacvédelmi intézkedéseket sürget. A petíciókat átadó termelők azt szeretnék, ha az importellenes hatósági ellenőrzések két héten belül eredményt hoznának.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Támogatja a Földművelésügyi Minisztérium (FM) azokat a tejtermelőket, akik tiltakoznak az európai tejpiaci válság miatt kialakult önköltség alatti árak ellen - szögezi le a tárca közleménye. A március közepi vidéki tüntetés után az állattartók ma tartják újabb demonstrációjukat, ezúttal Budapesten. A megmozdulás részeként teheneket hajtanak az Országos Kereskedelmi Szövetség, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) épülete elé, illetve petíciókat adnak át.

A termelők azért tiltakoznak, mert a felvásárlási árak olyan alacsony szintre süllyedtek, hogy azok a hazai és az uniós támogatásokkal együtt sem fedezik az önköltséget. A demonstráció közvetlenül nem a kormány ellen irányul, hanem az árletörő hatású importdömping és a tisztességtelen kereskedői magartás ellen. Az állattartók azt sürgetik, hogy a hatóságok lépjenek fel erélyesebben a tejpiaci áfacsalókkal és élelmiszerhamisítókkal szemben, a kereskedők pedig csak tisztességes gazdasági szereplőktől vásároljanak tejtermékeket.

Az agrártárca haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményez a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a NAV-val és a Nébih-hel "az élelmiszerhamisítók és az áfacsalók kiszűrésére, valamint megtalálására" - ígéri máris közleményében a minisztérium. Oravecz Márton, a Nébih elnöke pedig bejelentette, hogy fogadja a demonstrálók képviselőit.

A Nébih rendszeresen vizsgálja a tisztességtelen forgalmazói magatartást a tejpiacon, és az elmúlt négy évben csaknem négytucat ilyen irányú ellenőrzést végeztek a szakemberek - áll a hivatal közleményében. Ezek során 15 alkalommal állapítottak meg jogsértést, és több mint 96 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabtak ki. A Nébih szerint rendszeresek az élelmiszerbiztonsági célellenőrzések is, és a tej- és tejtermékekre fókuszáló kiemelt akciókkal két és fél év alatt mintegy 310 tonna alapanyagot, félkész- és készterméket foglaltak le az ellenőrök, többek között higiéniai problémák, lejárt fogyaszthatósági idő, illetve ismeretlen eredet miatt.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács arra kéri a hazai kiskereskedelmi láncokat, hogy azonnali piacvédelmi intézkedések létrehozásában legyenek aktív partnerek - szögezi le a szervezet demonstrációról kiadott közleménye. Az Európai Unió más országaiban is estek a tejárak, de a kereskedők és a tejágazati szereplők olyan együttműködéseket valósítanak meg, amely a károkat jelentősen csökkenti - húzza alá a terméktanács.

MTI-fotó: Máthé Zoltán

A szervezet szerint több európai országban a következő megoldások születtek:

- Az Egyesült Királyságban a kereskedelmi láncok saját márkás tejeihez és sajtjaihoz beszállított ottani tejért magasabb árat fizetnek. Más láncok a beszállított tej után szövetkezeti felárat fizetnek, egyes láncok pedig minimum termelői árat határoznak meg, és hatásosabb címkézéssel hangsúlyozzák a tej brit eredetét.

- Franciaországban tavaly augusztus óta a tejüzemek és a kereskedők vállalásokat tettek a válság kezelésére, így a szupermarketek egy része a saját címkés termékeihez beszállított tejért ott is magasabb árat fizet.

- Belgiumban gazdasági stabilizációs alapot hoztak létre, pénzügyileg a kiskereskedelmi eladásokra alapozva. Ebben a kereskedők önkéntes alapon vesznek részt. Minden egyes kereskedő önállóan dönt a hozzájárulás módjáról.

MTI-fotó: Máthé Zoltán

- Spanyolországban a feldolgozók, a kereskedők és a termelői szervezetek növelték a szerződéses időszakok hosszát. A csomagoláson pedig hangsúlyozzák a tej származási helyét, támogatják a termelői szervezetek megalakítását.

- Németországban 2015 őszén a német diszkontláncok megemelték a tejtermékárakat, hogy stabilizálják a német tejtermelők helyzetét.

A mai demonstráció az előzetesen megadott program szerint zajlott, és a gazdálkodók átadták petícióikat. A híradások szerint a tehenek nehezen viselték a nagyvárosi forgalmat: az Origó szerint az egyik állat annyira bepánikolt, hogy vissza kellett terelni a szállítójárműre.

Oravecz Márton a demonstrálókkal közölte, hogy megkezdődtek az ellenőrzések azoknál a cégeknél, amelyek a gazdálkodók szerint kifogásolható módon működnek. A NAV pedig arról adott tájékoztatást, hogy jelenleg is 18 eljárást folytatnak költségvetési csalás miatt tejágazati cégek ellen. Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezetője és a tüntetés egyik szervezője szerint a termelők akkor lennének elégedettek, ha két héten belül eltűnnének az olcsó importtejek a boltokból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?