Elfogy a boltokból a tej? - Beinthetnek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Felbonthatják feldolgozókkal kötött szerződéseiket a hazai tejtermelők, ha a magyar nyerstejárak továbbra is "legmélyebben maradnak" Európában. Az exportpiaci árak ugyanis már növekednek, így a tejet a külpiacokon jobban lehetne értékesíteni. A hazai ágazati szereplőket tömörítő terméktanács szerint a hazai tejpiacon ellátási gondok is lehetnek, ha a gazdálkodók az itthoni értékesítések helyett külföldön adnák el a megtermelt tejet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai nyerstejárak csökkenése júliusban is folytatódott, bár a csökkenés üteme lényegesen lassult - állapítja meg a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A magyarországi átlagár azonban az EU tagállamainak nyerstejáraiból felállított rangsor 25. helyét foglalja el. A júliusi 65,90 Ft/kg-os hazai felvásárlási ár 12%-kal alacsonyabb, mint a 2015. júliusi ár (74,51 Ft/kg), amikor is az elmúlt 5 év legalacsonyabb felvásárlási árát mérték.

Európában már más a helyzet

Európában, illetve a környező országokban ugyanakkor mostanra merőben más tendenciák alakultak ki. A spot (azonnali) piaci nyerstejárak 2016 áprilisában érték el mélypontjukat, azóta hónapról-hónapra emelkednek. A legnagyobb mértékű javulás június-júliusban volt megfigyelhető, és az árak kismértékben augusztusban is emelkedtek.

Általános spotpiaci áremelkedés

A nyerstej veronai spotpiaci ára augusztusban 44%-kal volt magasabb az áprilisi árnál. Ugyanezen időszakban 51%-kal emelkedett a külföldi eredetű teljes és 70%-kal a fölözött pasztörizált tej spotpiaci ára is. A szintén olaszországi Lodiban kialakult spotpiaci nyerstejár augusztusban 48%-kal volt magasabb az áprilisi árnál. Ugyanezen időszakban 58%-kal emelkedett a külföldi eredetű teljes és 78%-kal a fölözött pasztörizált tej spot piaciára. A nyerstej holland spotpiaci ára augusztusban 64 %-kal haladta meg az áprilisi árat.

A németországi (Hannover) sajtárak (Gouda, Edamer) jellemzően 30%-os áremelkedésen vannak túl az elmúlt négy hónapban. Ez azért fontos adat, mivel 2015-ben több mint 25.000 tonna sajt érkezett Németországból hazánkba. A 40%-os zsírtartalmú tejszín 2016. augusztusi ára 50%-kal magasabb az áprilisi árnál.

A magyar tejért is jól fizetnek

A hazai nyerstej kiviteli árainak trendje tipikusan megegyezik a spotpiaci trenddel - húzza alá közleményében a terméktanács. A májustól mérhető javulás a kiviteli árakban is érezhető, a még enyhe májusi növekedést követően a júliusi 80,5 Ft/kg exportár már 43%-kal magasabb, mint az áprilisi ár.

A szervezet szerint a spotpiaci változások változatlan irányú folytatása esetén fennáll a veszélye annak is, hogy a hazai tejtermelők akár szerződést is bonthatnak a hazai feldolgozókkal és elviszik a tejet Magyarországról. A mostanra elmélyült, igen elhúzódó válság miatt a hazai tejtermelők rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A tejtermelők és a feldolgozók hazai tejjel és tejtermékekkel kívánják kiszolgálni a magyarországi kiskereskedelmi láncokat, ha azonban a magyarországi nyerstajárak továbbra is a legmélyebben maradnak Európában, ellátási gondok is lehetnek - hangsúlyozza a terméktanács.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?