Folytatja a profiltisztítást a Cargill: felpörgetik a fehérjegyártást

agrarszektor.hu
Tovább folytatja a profiltisztítást a Cargill, ezúttal az állattenyésztéssel hagy fel, hogy a fehérjegyártásra koncentrálhasson. Nemrég a magyar piacot is megbolygatta, amikor az amerikai óriásvállalat megszüntette inputanyag-értékesítő tevékenységét Közép-Kelet-Európában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Cargill eladja két utolsó állattartó telepét is az USA-ban. A Coloradóban és Kansasban található létesítmények a Green Plains etanolgyártó vállalat tulajdonába kerülnek 36,7 millió dollárért. A Magyarországon élelmiszer-alapanyagok előállításával,valamint különféle mezőgazdasági termékek feldolgozásával, elosztásával és kereskedelmével foglalkozó amerikai cég a jövőben a fehérje üzletág fejlesztésére kíván koncentrálni.

Az üzlet egyelőre a hatóságok jóváhagyására vár. A két szarvasmarha-telepen alkalmazott 90 dolgozó munkahelye ugyanakkor biztosan megmarad az összesen 155 ezres jószágállomány kiszolgálására. A jövőben így a Green Plains fogja alapanyaggal ellátni a Cargill két húsfeldolgozó üzemét.

Az eladó fél a felszabaduló tőkét a fehérjegyártásba forgatja vissza, az elmúlt két évben a Cargill máris mintegy 560 millió dollárt fordított erre a célra Észak-Amerikában.
Eltökéltek vagyunk, mi szeretnénk a legnagyobb fehérje-előállítóvá válni, amely biztonságos, felelősségteljes és fenntartható módon táplálja az emberiséget és a haszonállatokat, vagyis az egész bolygót

- jelentette ki John Keating, a Cargill Wichita-központú fehérje üzletágának elnöke. A fehérjekutatások terén a növényi források mellett a halak és rovarok alapanyagként való felhasználását is vizsgálják, akárcsak a szarvasmarha- és baromfi-tenyésztéssel való kapcsolódási lehetőségeket.

A Cargill 150 éve van jelen az agráriumban, és jelenleg 70 országban 150 ezer főt foglalkoztat. Az amerikai óriáscég tavaly május végéig teljesen megszüntette inputanyag-értékesítő tevékenységét Közép-Kelet-Európában, így Magyarországon is. Az ügy a Nitrogénműveket érintette legérzékenyebben, a Cargill ugyanis évente több mint 100 ezer tonna nitrogén-műtrágyájukat forgalmazta. A kivonulás országosan is káoszt okozott, hiszen a Cargillnek "brutális" mennyiségű készletei voltak, amely a legkülönfélébb árakon került a piacra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?