Túlélték a nagy járványokat a magyar állattenyésztők

agrarszektor.hu
Közel 5 százalékos növekedési tempót tud tartani idén a magyar baromfipiac a tavalyi évben kirobbant madárinfluenza botrány ellenére is, habár az áfacsökkentés hatásait még nem minden cég érzi. A magyar sertéspiacot nem rázta meg a szomszédos országokban tomboló sertéspestis, és a tejpiac is nyereséges lesz idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az utóbbi időben tomboló madárinfluenza, illetve a fenyegető sertéspestis ellenére is eredményesnek ítéli az idei évet az ágazatban működő cégek többsége. A fejlődés kulcsát a legtöbben a fejlesztésekben és bővítésekben látják, ugyanakkor van olyan cég, amelyik a jogszabályi környezeten, és van olyan, amelyik az öntözési koncepción változtatna - hangzott el a Portfolio Kelet-magyarországi Agrárfórumán Hajdúböszörményben.

A debreceni székhelyű, Master Good cégcsoporthoz tartozó Baromfi-Coop Kft. fő profilja a baromfitenyésztés, -keltetés, -feldolgozás, takarmányalapanyag termelés, valamint a takarmánygyártás.

A tavalyi évben a madárinfluenza miatt Magyarországot több országból is kitiltották, és ez az idei évre is rányomta a bélyegét, aminek az az oka, hogy sok országban a korlátozás feloldásának fél-egy év az átfutási ideje.

Ilyen szempontból ezt az évet a cég elveszítette - nyilatkozta Bárány Péter, a Baromfi-Coop Kft. ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor Magyarországnak jó lehetőségei vannak, és megfelelő potenciákkal rendelkezik, főleg a gabonatermelésben, így ezzel is támogathatja a baromfitenyésztést. A madárinfluenza miatt sok helyen volt szükség a madarak elpusztítására és megsemmisítésére, ezzel szemben a magyar baromfi piac a 4-6 százalékos növekedési ütemet tartani tudja idén. Az áfacsökkentés pedig visszabillentette az egyensúlyt a baromfipiacon - tette hozzá.

Balról jobbra: Sántha Imre, Szurovcsák András, Rákóczi András és Bárány Péter

A fiataloknak kevésbé vonzó már a mezőgazdasági és élelmiszeripari pálya, azonban a nyugat-európai bérszínvonalhoz egyre inkább közelítenek majd a magyar bérek, ami bérköltség-növekedést fog produkálni. Nagyobb munkaerő hatékonyságra, emberre és gépekre van szükség. A gépek azonban nagy anyagi ráfordítást jelentenek, és ahhoz, hogy ez a befektetett pénz megtérüljön, hatékonyan kell használni őket - hangsúlyozta Bárány Péter.

Hajdúböszörményben a növénytermesztésre koncentrálnak
A hajdúböszörményi Fomula-GP Kft. egyik fő feladata a környékbeli, mezőgazdasággal foglalkozók termelésének összefogása, annak érdekében, hogy egy versenyképes termesztési kultúra jöhessen létre a térségben - közölte Sántha Imre, a Formula-GP Kft. ügyvezető igazgatója. A cég fő profilja a csemegekukorica, a zöldborsó és y cukorrépa-termesztés volt, egészen addig, míg a cukorgyárak be nem zártak Magyarországon. Emiatt váltott a cég, és inkább a zöldborsót, valamint a csemegekukoricát erősítik tovább a jövőben. Mára már a cég végzi a két növény feldolgozását is hűtőházban. A gabona felvásárlási ára igen gyenge az utóbbi időben, ez valószínűleg idén is komoly problémát okoz majd. Fontos lenne az áringadozások kezelése, ugyanis a tömeggabona árai tartósan alacsony szinten vannak. Emellett Magyarországnak érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnie a külföldi piacokra, ami azonban nagy szakmai felkészültséget igényel - tette hozzá.

A Hajdúnánás-Tedej központú Tedej Zrt. több profillal rendelkezik. Ebből egyik az állattenyésztés, idén 14-15 millió liter tejet állítottak elő, és 1800 darab húsmarhával rendelkeznek - mondta Rákóczi András, a Tedej Zrt. vezérigazgató-helyettese. Emellett 5300 hektárnyi szántóföldje van a cégnek, valamint 2800 hektáron üzemeltetnek öntözőtelepet, amelyből a környékbeli gazdálkodóknak is szolgáltatnak. Gyümölcsössel is rendelkezik a cég, valamint kutatásfejlesztéssel is foglalkoznak.

A sertéspiacra idén nem lehet panaszuk, a tejpiac is eredményes szintre jött fel a nyárra, és a növénytermesztésben is jól sikerültek a betakarítások a vezérigazgató-helyettes szerint. A termelők még nem érzékelik a baromfi áfájának csökkentését, ehhez több időre van szükség. A cég széles tevékenységskálájának az az oka, hogy így minden évben arra tudják a legnagyobb hangsúlyt fektetni, ami éppen jól megy és jövedelmező. A jövőre nézve a főbb céljaik között szerepel a precíziós növénytermesztés, a hatékonyság növelése, a precíziós állattenyésztés, az öntözés fejlesztése, több termék előállítása a meglévő struktúrában, piacképesebb termékek előállítása, a tej és sertéshús mennyiségének növelése, valamint egy új baromfitelep létesítése. A vezérigazgató-helyettes kitért arra, hogy szerinte fontos lenne a jogszabályi környezetet újra gondolni és újra fogalmazni.

A Nyíregyházán található Szuro-Trade Kft. alaptevékenysége kezdetben a mezőgazdasági szolgáltatás volt, ezt fejlesztették tovább, és jelenleg 2500 hektár körüli területen folytatnak növénytermesztést - hangsúlyozta Szurovcsák András, a Szuro-Trade Kft. ügyvezető igazgatója.. Ezen kívül felvásárló telepeket és szárító telepeket létesítettek, valamint egy 200 ezer tonnás tároló teret működtetnek.

A cég a sertéspiac növekedését reméli, és fontosnak tartja egy öntözéssel kapcsolatos koncepció kialakítását, ugyanis jelenleg minden területen világpiaci árakkal kell számolni. A mai piacon az maradhat életben, aki a legjobban alkalmazkodik az elkövetkező évekhez, és jelenleg ehhez megfelelő a finanszírozási környezet a magyar mezőgazdaságban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?